Garnek karpacki – pyszne jednogarnkowe danie którym wszyscy się zachwycają. Oto sprawdzony przepis
Dania jednogarnkowe przez wielu są niedoceniane, a to błąd są proste, sycące i wybornie smakują nie tylko zimą.
To doskonały sposób na szybki i dobry posiłek, który odpowiednio podany w pięknym garnku czy wazie, umili nie jedno rodzinne spotkanie. Internet aż huczy od różnorakich przepisów na jednogarnkowe pyszności.
Dzisiaj skupimy się na rodzimym podwórku i zaprezentuje państwu garnek karpacki.
Składniki:
- 1 kg mięsa wieprzowego (najlepiej łopatka, szynka może okazać się za chuda, ale też może być)
- 1 kg ziemniaków
- 1 puszka czerwonej fasoli (400 g)
- 500 g marchwi
- 400 g marynowanych pieczarek
- 1 duża cebula
- 6 łyżek przecieru pomidorowego
- 2 ząbki czosnku (może być więcej)
- sól (według uznania)
- 1 łyżeczka pieprzu
- ziele angielskie (5-6 ziarenek)
- 3-4 liście laurowe
- natka pietruszki (do posypania gotowego dania)
- Oliwa 4-5 łyżek
Sposób przygotowania:
Mięso czyścimy, obmywamy i po osuszeniu kroimy w grube kawałki 3-4 cm jak na gulasz, następnie delikatnie polewamy oliwą, pieprzymy oraz solimy i pozostawiamy w lodówce na minimum 2 godziny. Gdy mięso jest już gotowe, wyjmujemy je z lodówki i obieramy warzywa, ziemniaki, które kroimy w grubą kostkę, marchewkę ścieramy na tarce.
Przecier pomidorowy mieszamy z rozgniecionym czosnkiem. Nasze gotowanie rozpoczynamy od rozgrzania oleju w garnku, głębokiej patelni lub woku.
Gdy olej ma odpowiednią temperaturę (mięsko skwierczy gdy dotyka powierzchni oleju) wrzucamy pokrojone w kostkę mięso. Smażymy krótko w wysokiej temperaturze około 2-3 minut często mieszając, następnie dodajemy ziemniaki z cebulą i zmniejszamy ogień na średni.
Smażymy około 5 minut tak, aby mięso i ziemniaki nieco się zarumieniły. Gdy ziemniaki złapią kolor, a cebulka zmięknie, dodajemy marchew wraz z fasolą, marynowanymi pieczarkami, solimy i pieprzymy.
Całość smażymy około 5 minut, w razie potrzeby podlewamy niewielką ilością wody, aby uniknąć przypalenia naszego dania jeśli zbyt mocno odparujemy wodę. Całość przekładamy do żaroodpornego naczynia.
Następnie przygotowujemy sos, mieszając przecier pomidorowy zaprawiany czosnkiem z 2 litrami wody, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz oraz natkę pietruszki.
Sos podgrzewamy, ale nie doprowadzamy do wrzenia. Następnie wlewamy do naczynia żaroodpornego i smażymy około 1 godziny w temperaturze 180° C. Nasze danie wstawiamy do nienagrzanego piekarnika pod przykryciem.