Garnek karpacki – pyszne jednogarnkowe danie którym wszyscy się zachwycają. Oto sprawdzony przepis

Dania jednogarnkowe przez wielu są niedoceniane, a to błąd są proste, sycące i wybornie smakują nie tylko zimą.

To doskonały sposób na szybki i dobry posiłek, który odpowiednio podany w pięknym garnku czy wazie, umili nie jedno rodzinne spotkanie. Internet aż huczy od różnorakich przepisów na jednogarnkowe pyszności.

Dzisiaj skupimy się na rodzimym podwórku i zaprezentuje państwu garnek karpacki.

Składniki:

  • 1 kg mięsa wieprzowego (najlepiej łopatka, szynka może okazać się za chuda, ale też może być)
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 puszka czerwonej fasoli (400 g)
  • 500 g marchwi
  • 400 g marynowanych pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 6 łyżek przecieru pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku (może być więcej)
  • sól (według uznania)
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • ziele angielskie (5-6 ziarenek)
  • 3-4 liście laurowe
  • natka pietruszki (do posypania gotowego dania)
  • Oliwa 4-5 łyżek

Sposób przygotowania:

Mięso czyścimy, obmywamy i po osuszeniu kroimy w grube kawałki  3-4 cm jak na gulasz, następnie delikatnie polewamy oliwą, pieprzymy oraz solimy i pozostawiamy w lodówce na minimum 2 godziny. Gdy mięso jest już gotowe, wyjmujemy je z lodówki i obieramy warzywa, ziemniaki, które kroimy w grubą kostkę, marchewkę ścieramy na tarce.

Przecier pomidorowy mieszamy z rozgniecionym czosnkiem. Nasze gotowanie rozpoczynamy od rozgrzania oleju w garnku, głębokiej patelni lub woku.

Gdy olej ma odpowiednią temperaturę (mięsko skwierczy gdy dotyka powierzchni oleju) wrzucamy pokrojone w kostkę mięso. Smażymy krótko w wysokiej temperaturze około 2-3 minut często mieszając, następnie dodajemy ziemniaki z cebulą i zmniejszamy ogień na średni.

Smażymy około 5 minut tak, aby mięso i ziemniaki nieco się zarumieniły. Gdy ziemniaki złapią kolor, a cebulka zmięknie, dodajemy marchew wraz z fasolą, marynowanymi pieczarkami, solimy i pieprzymy.

Całość smażymy około 5 minut, w razie potrzeby podlewamy niewielką ilością wody, aby uniknąć przypalenia naszego dania jeśli zbyt mocno odparujemy wodę. Całość przekładamy do żaroodpornego naczynia.

Następnie przygotowujemy sos, mieszając przecier pomidorowy zaprawiany czosnkiem z 2 litrami wody, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz oraz natkę pietruszki.

Sos podgrzewamy, ale nie doprowadzamy do wrzenia. Następnie wlewamy do naczynia żaroodpornego i smażymy około 1 godziny w temperaturze 180° C. Nasze danie wstawiamy do nienagrzanego piekarnika pod przykryciem.

error: Treść zabezpieczona !!