Metrowiec: Nieupieczony deser wygląda luksusowo, a jednocześnie jest łatwy i szybki

Czy kiedykolwiek miałaś niespodziewanego gościa i nie miałaś co podać do kawy?

Metrowiec to świetny wybór nawet dla tych, którzy nie radzą sobie zbyt dobrze w kuchni. Nie trzeba nic piec, wystarczy przygotować dobry krem.

Szybki deser bez pieczenia

Masz gościa i chcesz mu zaimponować, mimo że nie masz dużego doświadczenia w kuchni? Rozwiązaniem będzie prosty deser, który wygląda świetnie. Podczas pieczenia nie możemy niczego zepsuć, bo w tym przypadku nic się nie piecze. Ciasteczka BeBe ale też zwykłe biszkopty często stanowią sprytną bazę deseru bez pieczenia.

Kiedy zmagamy się z brakiem czasu, nie musimy nic długo piec, żeby zaskoczyć gości. A ten słodki przysmak jest szczególnie popularny. Możemy podać pyszny deser z ciasteczek BeBe. Dzięki nim mamy gotowy fundament. Wystarczy połączyć go z dobrym kremem, ostudzić i gotowe.

Warianty nadzienia

Ciasteczka przeplatane są różnymi nadzieniami. Zwykle robi się je z twarogu i można dodać budyń, śmietanę lub mascarpone. Śmietankę dosłodzić cukrem i ewentualnie cukrem waniliowym. Krem budyniowy przygotowuje się z budyniu, masła, cukru i twarogu (czasami używa się kwaśnej śmietany).

Metrowiec

Przygotowując ten deser, należy odczekać 4 godziny, aż deser stwardnieje.

Sposób przygotowania:

  • 1 opakowanie ciasteczek BeBe,
  • 1 opakowanie kakaowych ciasteczek BeBe,
  • 1 budyń waniliowy,
  • 250 ml mleka,
  • 100 g cukru,
  • 250 g twarogu półtłustego,
  • 125 g masła i ewentualnie rum do smaku (można pominąć).

Przygotowanie:

Odmierz mleko, do jednej trzeciej dodaj budyń w proszku i wymieszaj. Pozostałe dwie trzecie wlać do rondla, dodać cukier i wymieszać trzepaczką. Powoli doprowadzamy mleko do wrzenia i cały czas mieszając wlewamy zimne mleko z budyniem w proszku. Mieszaj i gotuj przez minutę.

Zdjąć z ognia i ostudzić (od czasu do czasu mieszać, aby na powierzchni nie utworzyła się skorupa). Masło wymieszać z ostudzonym budyniem, następnie dodać serek wiejski i ubić masę. Przygotuj tacę, połóż na niej folię spożywczą, aby można było na niej układać plasterki.

Weź ciasteczko (na zmianę jasne i ciemne), posmaruj je kremem i przyklej do poprzedniego ciasteczka. Kontynuuj, aż będziesz mieć pliki cookie. Ciasteczka można posypać rumem lub innym pachnącym alkoholem. Ułożony deser smarujemy ze wszystkich stron kremem i zawijamy w przygotowaną folię spożywczą.

Odstaw deser na zimno na co najmniej 4 godziny. Tnij po przekątnej, aby nacięcia były widoczne. Jeśli zależy Ci na bardzo efektownych cięciach, możesz przed pokrojeniem udekorować gotowy kawałek kremem znajdującym się w torbie spożywczej i udekorować go świeżymi owocami.

error: Treść zabezpieczona !!