Gwarantowane najlepsze chruściki na świecie – Tak pyszne ciasto z kwaśnej śmietany, że nie ograniczysz ich tylko do karnawału.

Chruściki towarzyszą nam zawsze podczas karnawału.

Moje doświadczenia z różnymi przepisami były liczne, lecz to przepis mojej mamy, wielbicielki kwaśnej śmietany, zawsze jest tym, do którego powracam. Ich puszystość, miękkość i niezrównany smak są niepodważalne. Spróbuj sam, a zobaczysz, jak wielki sukces odniosą w Twoim domu. 🙂

Składniki potrzebne to:

  • olej do smażenia
  • skórka cytrynowa
  • 6 łyżek kwaśnej śmietany
  • 300 g mąki pszennej
  • 70 g margaryny
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 2 łyżeczki rumu
  • sól

A na posypkę:

  • cukier puder

Instrukcje przygotowania:

Zaczynamy od przygotowania dużej miski. W niej mieszamy wszystkie składniki ciasta. Następnie ciasto przenosimy na deskę posypaną mąką. Powinniśmy je dobrze wygnieść, aż będzie jednolite, elastyczne i gładkie.

Ciasto rozwałkowujemy i kroimy na prostokąty, w których wycinamy otwory na środku. Następnie przekręcamy jeden koniec przez otwór, tworząc łuk.

Smażymy w patelni na odpowiedniej ilości oleju, a po usmażeniu kładziemy na papierowym ręczniku. Po usmażeniu chruściki są gotowe do degustacji. Smacznego! 🙂

error: Treść zabezpieczona !!