Przepis na turecką lemoniadę, który jest doskonały, przywiozłam z wakacji. Używam go przez całe lato.

Podczas wakacji odkryłam znakomity przepis na lemoniadę turecką, która jest niesamowicie smaczna.

Ten orzeźwiający napój, pełen witaminy C, świetnie gasi pragnienie. Jest idealny nie tylko na lato, ale także w zimie, gdy potrzebujesz wzmocnienia. Na świątecznym stole z pewnością będzie błyszczeć jako król bezalkoholowych napojów, a dzieci też go pokochają.

W Turcji istnieją różne metody przygotowywania tej lemoniady, ale ta wersja jest moją ulubioną, gdyż nie wymaga gotowania, co pozwala zachować wszystkie witaminy. Przepis jest banalnie prosty, a efekt zaskoczy każdego. Koniecznie musisz go wypróbować.

Składniki:

  • 2 litry wody
  • 2 cytryny
  • 1 pomarańcza
  • 160-200g cukru

Sposób przygotowania:

Rozpuść cukier w wodzie.

Umyj cytrusy, zetrzyj skórkę i dodaj do wody z cukrem.

Dodaj sok wyciśnięty z cytryn i pomarańczy. Wlej do butelki i dobrze wstrząśnij.

Przelej miksturę przez sito do dzbanka.

Dodaj do lemoniady listki mięty lub gałązkę rozmarynu. Przykryj i umieść w lodówce na kilka godzin lub na noc.

Smacznego! 🙂

error: Treść zabezpieczona !!