Ten orzeźwiający napój, pełen witaminy C, świetnie gasi pragnienie. Jest idealny nie tylko na lato, ale także w zimie, gdy potrzebujesz wzmocnienia. Na świątecznym stole z pewnością będzie błyszczeć jako król bezalkoholowych napojów, a dzieci też go pokochają.
W Turcji istnieją różne metody przygotowywania tej lemoniady, ale ta wersja jest moją ulubioną, gdyż nie wymaga gotowania, co pozwala zachować wszystkie witaminy. Przepis jest banalnie prosty, a efekt zaskoczy każdego. Koniecznie musisz go wypróbować.
Rozpuść cukier w wodzie.
Umyj cytrusy, zetrzyj skórkę i dodaj do wody z cukrem.
Dodaj sok wyciśnięty z cytryn i pomarańczy. Wlej do butelki i dobrze wstrząśnij.
Przelej miksturę przez sito do dzbanka.
Dodaj do lemoniady listki mięty lub gałązkę rozmarynu. Przykryj i umieść w lodówce na kilka godzin lub na noc.