Domowa nutella – o wiele smaczniejsza i zdrowsza niż ta kupna. Prosty przepis, o który każdy mnie pyta.

Do rondelka lub małego garnka wrzuć cukier, kakao oraz mąkę. Wymieszaj wszystkie składniki.

Dodawaj stopniowo mleko w niewielkich ilościach cały czas mieszając, aby nie było grudek. Wstaw rondelek na niewielki ogień i doprowadź masę do września. Nie przestawaj mieszać.

Obierz orzechy ze skorupek i upraż je najpierw na patelni. Następnie zmiel je w blenderze lub młynku do kawy.

Orzechy dodaj do masy kakaowej. Gotuj ją do czasu, aż mieszanina będzie mieć konsystencję śmietany.

Ugotowaną masę zdejmij z ognia i odstaw do przestygnięcia. Następnie włóż ją do słoika i zakręć dobrze pokrywką. Pastę przechowuj w lodówce.

Tak przygotowany krem nie zawiera szkodliwych substancji także możesz podawać go również dzieciom.

Czytaj dalej

error: Treść zabezpieczona !!