Domowa nutella – o wiele smaczniejsza i zdrowsza niż ta kupna. Prosty przepis, o który każdy mnie pyta.

Domowa Nutella – jak ją zrobić w domu?

Nutella to popularny wśród dzieci (oraz dorosłych) krem czekoladowy z dodatkiem orzechów. Produkt pochodzi z Włoch i obecnie produkowany jest na całym świecie. Używany jest najczęściej do smarowania pieczywa, ale można go też stosować jako dodatek do różnych deserów.

W 2016 roku po licznych badaniach naukowców ogłoszono, że Nutella zawiera liczne składniki, które szkodzą organizmowi jak: olej palmowy, sztuczne barwniki, konserwanty czy glicydol, który powoduje raka.

Zamiast ryzykować spróbujcie zrobić taką Nutellę samodzielnie w domu. Będzie tańsza, tak samo smaczna i przede wszystkim zdrowsza.

Domowe pasty czekoladowe w umiarkowanych ilościach nie zaszkodzą nam. Warto od czasu do czasu skusić się kromkę białego chleba z aromatycznym i przepysznym kremem czekoladowym z dodatkiem kawy lub herbaty.

Składniki

  • mleko (1 szklanka)
  • mąka (1,5 łyżki stołowej)
  • cukier (2 łyżki)
  • kakao (2 łyżki)
  • masło (1 łyżka)
  • orzechy włoskie lub laskowe (100 g)

Przygotowanie

error: Treść zabezpieczona !!