Te ciasteczka mają bardzo silną pozycję wśród tradycyjnych ciastek bożonarodzeniowych, a także bardzo długą historię przygotowania.
Dajemy Ci ponad 100-letni przepis na przygotowanie szczerych świątecznych ciasteczek wraz z poradami cukierniczymi, które na pewno wykorzystasz podczas ich pieczenia.
Składniki:
- zawsze stosuj proporcje składników 3:2:1 – 1 część cukru, 2 części tłuszczu, 3 części mąki
- 375 g mąki pszennej
- 250 g masła (temperatura pokojowa)
- 125 g cukru pudru
- skórka otarta z połowy małej cytryny
- 1 jajko (na jedną kostkę masła)
- 1 szczypta soli
- marmolada do posmarowania – najlepiej ostrzejsza – wiśnia, porzeczka, kwaśna morela
Przygotowanie:
Ciasto należy upiec 14 dni wcześniej, aby pięknie zmiękło. Dlatego tradycyjnie piecze się go w drugą niedzielę Adwentu. Jak przygotować ciasto: Zmiękcz masło w misce robota kuchennego. Dodaj jajka, startą skórkę z cytryny i cukier puder (ciasto jest z nim gładkie: jeśli używamy cukru z kaszy manny, lepiej odstawić ciasto do następnego dnia, aby kryształki się rozpuściły).
Włączamy robota kuchennego. Niech gładka masa się połączy, dodaj mąkę i ponownie miksujemy. Ciasto miesza się tylko krótko, aby później nie było twarde. Ciasto, które było zbyt długo mieszane, wygląda, jakby się rozdzielało, pękało podczas wałkowania i nie trzymało kształtu.
Może się też zdarzyć, że zbyt „wymieszane” ciasto jest twarde po upieczeniu (wypływa z niego tłuszcz i zostaje tylko twarda masa z cukru i mąki). Ten rodzaj jest również popękany, jakby pomarszczony, po upieczeniu.
Ciasto możemy zepsuć na dwa sposoby: albo przez długie mieszanie wyrabiając ciasto rękami, które są bardzo ciepłe podczas ugniatania. Zaraz po wyrobieniu gładkiej masy wyjąć ciasto z robota, zagnieść na desce i odstawić na zimno, najlepiej do następnego dnia (ale minimum 2 godziny).
Po wyjęciu ciasta z lodówki ponownie rozwałkuj je na desce w dłoniach, aby zmiękło. Posyp stolnicę mąką i rozwałkuj ciasto na grubość 3 mm. Do wycinania kształtów dobrze jest, gdy ciasto jest jeszcze lekko zimne, oprószone, aby nie zalegało w foremce. Wycinamy z góry foremką.
Piec w nagrzanym piekarniku do 180°C, w zależności od wielkości i wysokości ciasta, przez około 8-10 minut, tzw. „na oko”. Gdy ciasto nabierze jasnozłotego koloru, wyjmujemy je z piekarnika i bez problemu można je zostawić do wyrośnięcia bezpośrednio na blasze, chyba że od razu je złożymy.
Mistrz cukiernictwa poleca marmoladę wiśniową: Wiśnie gotujemy z całym cynamonem i odstawiamy do ostygnięcia do następnego dnia, aby wiśnie jak najbardziej pachniały cynamonem. Drugiego dnia wyjąć cynamon, ponownie zagotować, pod koniec gotowania dodać pektynę i sok z cytryny. Następnie marmolada jest gotowa.
Przed sklejeniem włóż marmoladę do rękawa cukierniczego i wyciśnij koła bez dziurki. Rozsmarowujemy go tydzień przed spożyciem, aby marmolada nie wyschła, ale koła Liny możemy upiec wcześniej. Upieczone kawałki są przechowywane w papierowym lub blaszanym pudełku. Ciasteczka mają termin przydatności do spożycia około 3 tygodni.