U babci zawsze najlepsze: odkryj sekretny przepis na pierogi z tartymi ziemniakami.

Na festiwalu potraw z ziemniaka przypomniałem sobie o nietypowych pierogach, które wciąż rozpalają moją wyobraźnię i domagają się natychmiastowego przygotowania oraz hucznej uczty.

Musisz je koniecznie wypróbować! Oto przepis na wyjątkowe pierogi z tartymi ziemniakami:

Składniki na farsz:

  • 2 cebule
  • 1 kg ziemniaków
  • Sól, pieprz do smaku
  • 150 g wędzonego boczku

Składniki na ciasto:

  • 1 żółtko
  • 50 g masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 szklanki mąki
  • 100-150 ml gorącej wody
  • 2 jajka

Przygotowanie:

Zacznij od obrania i zetrzenia ziemniaków na drobnych oczkach tarki. Cebulę i boczek pokrój odpowiednio w kostkę i na małe paseczki. Na rozgrzanej patelni usmaż boczek do zarumienienia, a następnie dodaj cebulę, smażąc do momentu, aż stanie się złota i zmięknie.

Następnie dolewaj ziemniaki, smażąc wszystko razem przez około 10 minut, aż ziemniaki zmiękną i woda odparuje. Po ostygnięciu dopraw farsz solą i pieprzem według uznania.

Teraz przygotuj ciasto. Wsyp na stolnicę 3 szklanki mąki, dodaj masło, sól, żółtko i całe jajka, a następnie wszystko dokładnie wymieszaj. Stopniowo dolewaj gorącą wodę, wyrabiając ciasto do uzyskania gładkiej i miękkiej masy, która nie będzie się kleić do dłoni. Po przygotowaniu ciasta owinąć je folią i odczekać około 15 minut.

Następnie rozwałkuj ciasto na cienki placek, wycinaj krążki szklanką, nakładaj farsz i formuj szczelne pierogi. Gotuj je w osolonej wodzie, a po wypłynięciu gotuj jeszcze przez 3 minuty. Możesz je również podsmażyć na patelni z dodatkiem cebulki i boczku.

Nietypowy farsz

W wielu restauracjach spotkamy się z klasycznymi pierogami ruski, kapustą z grzybami, jagodami, czy słodkim serem. Pierogi ze szpinakiem wydają się nietypowe, ale te z tartymi ziemniakami to prawdziwa rzadkość. Choć mogą przypominać ruskie, smakują zupełnie inaczej. Znane lokalnie jako „bociany”, „oszukańce” czy „pierogi podlaskie”, zachwycą każdego.

error: Treść zabezpieczona !!