U babci zawsze najlepsze: odkryj sekretny przepis na pierogi z tartymi ziemniakami.
Na festiwalu potraw z ziemniaka przypomniałem sobie o nietypowych pierogach, które wciąż rozpalają moją wyobraźnię i domagają się natychmiastowego przygotowania oraz hucznej uczty.
Musisz je koniecznie wypróbować! Oto przepis na wyjątkowe pierogi z tartymi ziemniakami:
Składniki na farsz:
- 2 cebule
- 1 kg ziemniaków
- Sól, pieprz do smaku
- 150 g wędzonego boczku
Składniki na ciasto:
- 1 żółtko
- 50 g masła
- 1 łyżeczka soli
- 3 szklanki mąki
- 100-150 ml gorącej wody
- 2 jajka
Przygotowanie:
Zacznij od obrania i zetrzenia ziemniaków na drobnych oczkach tarki. Cebulę i boczek pokrój odpowiednio w kostkę i na małe paseczki. Na rozgrzanej patelni usmaż boczek do zarumienienia, a następnie dodaj cebulę, smażąc do momentu, aż stanie się złota i zmięknie.
Następnie dolewaj ziemniaki, smażąc wszystko razem przez około 10 minut, aż ziemniaki zmiękną i woda odparuje. Po ostygnięciu dopraw farsz solą i pieprzem według uznania.
Teraz przygotuj ciasto. Wsyp na stolnicę 3 szklanki mąki, dodaj masło, sól, żółtko i całe jajka, a następnie wszystko dokładnie wymieszaj. Stopniowo dolewaj gorącą wodę, wyrabiając ciasto do uzyskania gładkiej i miękkiej masy, która nie będzie się kleić do dłoni. Po przygotowaniu ciasta owinąć je folią i odczekać około 15 minut.
Następnie rozwałkuj ciasto na cienki placek, wycinaj krążki szklanką, nakładaj farsz i formuj szczelne pierogi. Gotuj je w osolonej wodzie, a po wypłynięciu gotuj jeszcze przez 3 minuty. Możesz je również podsmażyć na patelni z dodatkiem cebulki i boczku.
Nietypowy farsz
W wielu restauracjach spotkamy się z klasycznymi pierogami ruski, kapustą z grzybami, jagodami, czy słodkim serem. Pierogi ze szpinakiem wydają się nietypowe, ale te z tartymi ziemniakami to prawdziwa rzadkość. Choć mogą przypominać ruskie, smakują zupełnie inaczej. Znane lokalnie jako „bociany”, „oszukańce” czy „pierogi podlaskie”, zachwycą każdego.