Zrzuć zbędne kilogramy w zaledwie 7 dni. Instrukcje krok po kroku.

Z niesamowitą łatwością przychodzi łapanie dodatkowych kilogramów. Pozbycie się ich niestety już nie jest takie proste.

Porady lekarzy, dietetyków czy trenerów sprawiają, że proces odchudzania jest żmudny i daleko mu do wygodnego. Z pomocną ręką przychodzi amerykański biochemik – Barry Sears – twórca skutecznej metody odchudzania opartej na siedmiodniowej diecie.

Niesamowicie przyjemna dieta strefowa, dzięki której możesz schudną od 4 do 10 kg, polega na ekstremalnym ograniczeniu ilości spożywanych kalorii, z jednoczesnym dostarczeniem wszystkich potrzebnych pierwiastków śladowych. Twórca opracował nieszablonowe menu na każdy dzień tygodnia. Możesz się go trzymać nawet przez miesiąc. Efekty diety uzależnione są od początkowej wagi.

Tydzień z dietą strefową.

Aktualnie istnieje wiele sposobów aby spalić zbędne kilogramy. Dzięku siedmiodniowej diecie strefowej, opartej na minimalnej podaży cukrów,  zostaje zwiększona wrażliwość na insulinę. Tym sposobem wahania glikemii zostają zniwelowane, głód nerwowy zostaje wyeliminowany, co uruchamia łańcuch procesów biologicznych, prowadzących do utraty wagi.

Barry Sears – jako twórca wielu artykułów odchudzających, ale także kompetentny biochemik dokonał badań odnośnie wpływu diety na organizm ludzki. Wnioski przedstawiają się następująco.

Sukces diety kryje się w odpowiednim stosunku glukagonu do insuliny. Równowaga ta usprawnia metabolizm i uruchamia potok zjawisk biologicznych. Zaistniałe procesy pomagają w zrzuceniu zbędnych kilogramów, dodatkowo odpowiadają za poprawę aktywności psychicznej oraz fizycznej, co przyczynia się do zwiększenia odporności oraz zmniejszenia ryzyka rozwoju chorób przewlekłych.

Dieta strefowa to pięć regularnych posiłków dziennie – trzy główne oraz dwie obowiązkowe przekąski. Przedstawiamy szczegółowy plan menu Barry’ego Searsa.

Dieta na tydzień

Dzień 1. 

  • Śniadanie: 4 omlety z białek, 2 kromki chleba otrębowego, 80 g rodzynek, filiżanka herbaty lub kawy bez cukru.
  • Obiad: cienka bułka pita z krewetkami lub paluszkami krabowymi i sałatą skropioną sokiem z cytryny
  • Podwieczorek: 50 g jogurtu naturalnego.
  • Kolacja: kotlety gotowane na parze.
  • Przekąska: 50 g gotowanego indyka lub szynki, 100 g truskawek lub malin.

Dzień 2.

  • Śniadanie: płatki owsiane na wodzie z kubkiem herbaty lub kawy bez cukru.
  • Obiad: 170 g filetu z kurczaka smażonego na oleju roślinnym, z sałatą i pomidorami, plastrem twardego sera, połową jabłka i garścią orzechów.
  • Podwieczorek: zielony groszek, zielona fasolka lub brokuły z oliwą i tofu.
  • Kolacja: 150 g pieczonego kurczaka lub indyka, sałatka ze szpinaku z sokiem z cytryny i masłem, 100 g truskawek lub malin.
  • Przekąska: 50 g twardego sera, brzoskwinia i trzy oliwki.

Dzień 3.

  • Śniadanie: sałatka owocowa z niesłodzonym jogurtem, 80 g rodzynek, 3 orzechy włoskie, filiżanka kawy lub herbaty bez cukru.
  • Obiad: 200 g krewetek lub paluszków krabowych z sałatą i sokiem z cytryny.
  • Podwieczorek: 50 g twardego sera i 150 g świeżego ananasa.
  • Kolacja: pieczony filet z białej ryby z 50 g parmezanu i sokiem z cytryny oraz sałatka z gotowanych zielonych warzyw.
  • Przekąska: 50 g indyka lub szynki, 80 g rodzynek, garść orzechów lub suszonych moreli.

Dzień 4.

  • Śniadanie: 2 kawałki smażonego boczku, 50 g niesłodzonego jogurtu z 50 g jagód na deser, herbatę lub kawę bez cukru.
  • Obiad: 150 g pieczonego fileta z kurczaka, sałatka z pieczarek, selera i oliwek polana oliwą, na deser jedna pomarańcza.
  • Podwieczorek: pół jabłka i 50 g twardego sera.
  • Kolacja: 150 g wieprzowiny zapiekanej z musztardą, białym winem i jabłkiem, przybrane świeżymi warzywami.
  • Przekąska: 50 g jogurtu i 200 ml wytrawnego czerwonego wina.

Dzień 5.

  • Śniadanie: dwie kromki tostów w cieście z 4 białek jaj (podawać z jagodami i startymi migdałami), herbata lub kawa bez cukru.
  • Obiad: 150 g gotowanego kurczaka z sałatką z selera, pomidora, sałaty i połówki jabłka oraz kromka chleba żytniego i 80 g rodzynek.
  • Podwieczorek: 50 g szynki, 80 g rodzynek.
  • Kolacja: Pulpety 180 g mielonej wołowiny z białkiem i kilkoma łyżkami bułki tartej, udekoruj brokułami i połową jabłka.
  • Przekąska: 50 g szynki, 80 g jagód i 3 orzechy włoskie.

Dzień 6. 

  • Śniadanie: 150 g szynki z pomidorem, jeden dowolny owoc i filiżanka herbaty lub kawy bez cukru.
  • Obiad: kanapka z chlebem otrębowym z szynką lub indykiem, sałata, 50g sera i pół pomarańczy na deser.
  • Podwieczorek: 100 g twardego sera, 150 g ananasa i garść migdałów.
  • Kolacja: 200 g filetu z indyka smażonego na oleju z dodatkiem gotowanych zielonych warzyw i filiżanką jagód na deser.
  • Przekąska: 50 g szynki, 80 g jagód i 3 oliwki.

Dzień 7.

  • Śniadanie: omlet z 4 jajek, dwa plastry bekonu, kromka czarnego chleba, połówka grejpfruta, kubek herbaty lub kawy bez cukru.
  • Obiad: 150 g gotowanego kurczaka, sałatka z połówki ogórka, papryki i cebuli w bułce pita, 2 suszone śliwki.
  • Podwieczorek: gotowane jajko, jabłko i garść migdałów.
  • Kolacja: 200 g smażonej czerwonej ryby z ziołami, czerwoną papryką i czosnkiem.
  • Przekąska: 50 g gotowanego kurczaka lub szynki.

Zastosowanie tygodniowej diety co trzy miesiące ułatwi Ci kontrolowanie wagi. W przypadku większej ilości nadprogramowych kilogramów, dietę można zastosować na okres miesiąca.

error: Treść zabezpieczona !!