Mają rumianą skórkę, są soczyste i miękkie: Duże kawałki mięsa piekę tylko w ten sposób. Cenne wskazówki.

Przygotowując noworoczną, świąteczną lub po prostu uroczystą kolację, bardzo często wybieramy duże, imponujące kawałki mięsa, takie jak łopatka, jagnięcina lub szynka wieprzowa. Niestety, takie duże pieczenie, choć zazwyczaj wyglądają ładnie, to nie zawsze są miękkie i soczyste.

Chyba każdy, kto choć raz spróbował upiec duży kawałek mięso, bał się, że pieczeń wyjdzie za sucha, albo, że mięso będzie niedopieczone. Dlatego, chcę ci przedstawić garść przydatnych wskazówek, dzięki którym unikniesz najczęstszych błędów i przygotujesz pyszne, równomiernie upieczone, soczyste mięso.

Zanim zaczniemy przygotowywać mięso do pieczenia, musimy wybrać odpowiedni jego kawałek. Najlepiej wybrać mięso bez kości, takie jak szynka, filet lub polędwica. Jeżeli zależy ci na tym, żeby upiec duży kawałek w całości, nie wybieraj mięsa, które waży więcej niż 2-2,5 kg.

Zbyt ciężkie mięso nie dopiecze się w środku, mimo przypalenia się na krawędziach. Jeżeli chcesz, żeby przygotowane przez ciebie mięso było soczyste i aromatyczne, możesz je nadziać smalcem i/lub czosnkiem. Chude mięso łatwiej przygotować tak, żeby było miękkie i soczyste.

Przygotowując marynatę warto wiedzieć, że poszczególne rodzaje mięsa dobrze się komponują z różnymi marynatami. Wieprzowina świetnie się łączy z musztardą i miodem. Wołowina natomiast doskonale pasuje do słodko-kwaśnych sosów oraz ziół prowansalskich.

Kiedy marynować?

error: Treść zabezpieczona !!