W kupnej kiełbasie brakuje czegoś wyjątkowego – składnika, który jest nieporównywalny i decyduje o wszystkim.

Kiełbasa domowej roboty przewyższa te kupowane w sklepie pod względem smaku i jakości.

Można dokładnie wiedzieć, co się w niej znajduje. Wyróżnia się unikalnym smakiem i jest idealna do przygotowania pikantnej, smakowitej i aromatycznej wersji.

Przepis wymaga:

  • 1 łyżeczka suszonego czosnku,
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii,
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • 1,5 kg wołowiny,
  • 2 kg udek z kurczaka,
  • 350 ml bulionu,
  • 75 g soli,
  • 2 łyżeczki papryki,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu,
  • 1 łyżeczka suszonego kopru,
  • 1 papryka,
  • osłonki do kiełbasy.

Instrukcje przygotowania zaczynają się od oddzielenia mięsa od kości. Następnie przygotowuje się bulion z kości, ziaren pieprzu i soli, który po przecedzeniu chłodzi się w lodówce. Następnie w robocie kuchennym zmielić połowę wołowiny i tłustszą część kurczaka. Pokroić resztę mięsa w kostkę o wielkości 2 cm, wymieszać z miodem.

W osobnej misce wymieszać przyprawy i sól, a następnie dodać do mięsa. Po dokładnym wymieszaniu, stopniowo dodawać zimny bulion. Następnie formować średniej wielkości kiełbaski, napełniając osłonki mieszaniną mięsną. Ważne jest, by unikać dostania się powietrza do środka.

Kiełbasy wiesza się w linii prostej na około dwie godziny do ostygnięcia w temperaturze pokojowej. Gotuje się je potem przez 1,5 do 2 godzin w temperaturze 80-85 stopni. Po ugotowaniu, mięso należy ostudzić przez co najmniej 12 godzin, a następnie zawinąć w papier i przechowywać w lodówce.

error: Treść zabezpieczona !!