Wilgotne tureckie ciasto Trzy czekoladki – Lepiej zrób podwójną porcję.

Czekolada to moja pasja. Od tego zaczynam dzień i kończę – delektuję się czekoladowym sernikiem podczas wieczornej herbaty.

Wcześniej gryzło mnie sumienie. Na przykład, jak moje ciało poradzi sobie z tak dużą ilością kalorii? Ale potem dowiedziałam się, że ciemna czekolada jest dobra dla naszego organizmu niż szkodliwa. Tak się uspokajam, kiedy przyrządzam wilgotne tureckie ciasto.

Na pierwszy rzut oka przepis wydaje się skomplikowany. Ale wątpliwości rozwieją się natychmiast po spróbowaniu deseru. Delikatna trójwarstwowa delikatność i sprężystość w ustach. Ten turecki wilgotny placek jest rewelacyjny!

Składniki:

  • 80 g mąki pszennej
  • 80 g kakao w proszku
  • 10 g proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 230 g cukru
  • 50 ml oleju słonecznikowego
  • 300 ml mleka
  • 20 g masła
  • 300 ml kremu
  • 100 g sera topionego
  • 3-4 łyżki cukru pudru

Przygotowanie:

Przede wszystkim przygotujmy ciastko. W głębokiej misce wymieszaj mąkę z 30 g kako i proszkiem do pieczenia. Odłóż tę masę na bok i w osobnej misce ubij białka jaj ze szczyptą soli. Po 2 minutach, nie przerywając ubijania, do jajek dodaj 180 g cukru. Następnie do masy dodaj 50 ml mleka i oleju roślinnego. Wymieszaj składniki blenderem.

W dwóch etapach wsyp przygotowaną sypką masę do miski z masą jajeczną. Mieszaj ciasto trzepaczką. Posmaruj naczynie do pieczenia (mam średnicę 24 na 24 cm) kostką masła. Posmarowaną masłem foremkę oprószyć mąką. Wlej do niego ciasto, rozprowadź. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 30-35 minut. Sprawdź gotowość wykałaczką.

W międzyczasie przygotuj lukier. Do rondla wsyp 40 g kakao i 50 g cukru. Do mieszaniny wlej 200 ml mleka w temperaturze pokojowej. Mieszaj trzepaczką, aż będzie gładka. Masę postaw na ogień. Ciągle mieszając, doprowadź miksturę do wrzenia. Gotuj przez 15 sekund, następnie zdejmij czekoladę z ognia, dodaj do niej 20 g masła. Zamieszaj.

ciasto orientalne

Polewa jest gotowa. Teraz przyrządź krem. Do miski wlej śmietankę 33% tłuszczu. Dodaj do niej twarożek i cukier puder. Zmiksuj składniki w blenderze, aż będą gładkie. Następnie wymieszaj 1 łyżkę kakao w proszku. Krem jest gotowy. Gotowe ciasto lekko schłodzić, na wierzchu zrobić kilka nakłuć szpikulcem. Ciasto nasączyć 50 ml mleka.

Wlać i rozsmarować krem ​​twarogowy na wierzchu ciasta. Posmaruj schłodzonym lukrem. Nie polecam stosowania gorącej polewy – topi krem.

Gotowe tureckie wilgotne ciasto, w formie, włóż na noc do lodówki. W tym czasie ostygnie, zachowa swój kształt. Przed podaniem pokrój go w kostkę, możesz od razu przenieść na talerze deserowe. Ozdabiam to arcydzieło świeżo mrożonymi malinami lub jagodami. Wygląda luksusowo!

error: Treść zabezpieczona !!