Jest on nie tylko przepyszny, ale także uniwersalny, idealnie nadaje się do różnych deserów. Oto prosty sposób na przygotowanie wyjątkowego kremu bananowego.
Obierz banany, odetnij końce i pokrój je na grubsze plastry, następnie umieść w misce.
Rozpuść masło w rondelku, dodaj banany i wymieszaj.
Dodaj sok z cytryny, gotuj i mieszaj przez 2 minuty.
Dusić banany na małym ogniu, ubijając je mikserem ręcznym. Dodaj trochę mleka do puree, mieszając trzepaczką.
Wsyp skrobię, dodaj żółtka i dobrze wymieszaj. Wlej resztę mleka, dodaj esencję waniliową i gotuj mieszaninę, aż zgęstnieje.
Przełóż krem do miski, przykryj i chłodź przez co najmniej 2 godziny.
W oddzielnej misce ubij schłodzoną śmietankę przez 3 minuty. Stopniowo dodawaj krem bananowy do ubitej śmietany, ubijając aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Krem można przechowywać w lodówce przez maksymalnie 5 dni.