Istnieje wiele rodzajów ciasta ze śliwkami, różnią się spodem, kruszonką, dodatkami, czy użytymi śliwkami. Mój przepis jest bardzo prosty i przyjemny w przygotowaniu, a zapach ciasta drożdżowego na pewno zrekompensuje nam czas spędzony w kuchni.
Mąka pszenna – 400 g
Drożdże suche – 1 łyżeczka
Sól szczypta
Masło – 120 g
Mleko – 140 ml
Cukier – 100 g
Śliwki – 1 kg
Mleko podgrzej, wsyp cukier, wymieszaj. Wlej do wyższego naczynia i wsyp drożdże (mleko nie może być bardzo gorące). Wymieszaj. Tak przygotowany rozczyn pozostaw do wyrośnięcia na około 10-15 minut. 300 g mąki przesiej do miski wraz z solą. Dodaj 50 g rozpuszczonego (niegorącego) masła i wlej wyrośnięty rozczyn drożdżowy. Wymieszaj lekko łyżką, następnie ugniataj przez kilka minut na jednolite i miękkie ciasto.
Czystą miskę posyp lekko mąką, włóż ciasto, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę. W czasie, gdy ciasto wyrasta, śliwki przekrój na pół, pozbądź się pestek. Formę wysmaruj masłem. Wyrośnięte ciasto wyciągnij z miski i rozprowadź równomiernie na formie, kształtując boki, żeby śliwki nie wypadły. Śliwki wykładaj na cieście. Ciasto pozostaw do wyrośnięcia na 10-15 minut.
Przygotuj kruszonkę. 100 gram mąki wymieszaj z resztą rozpuszczonego masła i pozostałą częścią cukru. Ucieraj. Śliwki posyp kruszonką. Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 25-35 minut. Placek po upieczeniu spodem bardziej w smaku przypomina ciasto kruche.