Smak mojego dzieciństwa, za którym tęsknię. Przepis babci Jadzi na drożdżowe bułeczki z jabłkami.

Przepis babci Jadzi na drożdżowe bułeczki z jabłkami. Smak mojego dzieciństwa, za którym tęsknię!

Bułeczki drożdżowe mogą być pyszną przekąską, albo smacznym słodkim śniadaniem. Nie są przesłodzone, a sycą. Smakują wybornie! Mogą być pomysłem dla Waszego niejadka, na przerywnik w pracy, czy piknik na zielonej trawie. Przygotowanie ich to po prostu pestka! Szybkie wykonanie, a potem Twoi bliscy będą się nimi delektować kilka dni, chyba że znikną natychmiast, a to możliwe!

Składniki:

  • mąka pszenna – 350 g;
  • drożdże – 40 g;
  • mleko – 250 ml;
  • jaja – 2 sztuki;
  • masło – 40 g;
  • cukier – 6 łyżek;
  • jabłka – 800 g;
  • połówka cytryny;
  • sól;
  • cynamon;
  • wanilia;
  • rodzynki.

Sposób przygotowania:

Przygotuj głęboka miskę. Włóż do niej drożdże. Dodaj mleko i cukier. Odstaw na 10 minut. W tym czasie ubij jedno jajko, dodając wanilię, a następnie przesianą mąkę. Zagnieć ręcznie ciasto z dodatkiem soli i miękkiego masła.  Dodaj do ciasta rozczynione drożdże.

Ponownie zagnieć ciasto, aż będzie miękkie i nie będzie przyklejać się do dłoni. Uformuj z ciasta kulkę, a następnie przykryj ją folią spożywczą. Pozostaw ciasto w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1-2 godziny aż zwiększy swoją objętość co najmniej dwa razy. W tak zwanym międzyczasie przygotuj jabłkowe nadzienie.

W tym celu jabłka obierz i pokrój je w kostkę. Włóż je na patelnię lub do rondelka i smaż na średnim ogniu. W razie potrzeby dodaj cukier. Następnie dodaj rodzynki, sok z cytryny. Po 20 minutach smażenia sok z jabłek wyparuje. Wtedy wsyp cynamon. Wyłącz ogień. Pozostaw pod przykrywką jabłka do wystygnięcia.

Jeszcze raz zagnieć ciasto. Podziel je na małe kawałki i uformuj kulki. Każdą kulkę zawiń w folię spożywczą i pozostaw jeszcze na 15 minut. Następnie na posypanej mąką stolnicy połóż wyrośnięte kulki. Na środku każdej kulki połóż nadzienie. Uformuj bułeczki tak, aby nadzienie było po środku.

Na blaszce połóż papier do pieczenia, a na nim ułóż bułeczki. Całość przykryj bawełnianą lub lnianą ściereczką i pozostaw na 15 minut. Po wyrośnięciu posmaruj powierzchnię bułeczek ubitym jajkiem i posyp grubym cukrem. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 15-20 minut. Po upieczeniu pozostaw bułeczki do przestygnięcia.

Smacznego!!!

error: Treść zabezpieczona !!