Likier z zielonych orzechów pije się przy problemach z obniżoną czynności tarczycy, chorobach układu pokarmowego, takich jak bóle żołądka czy wrzody, pomaga na bóle głowy, bóle menstruacyjne czy zwyczajnie poprawia samopoczucie i nastrój.
• 1 litr brandy
• 12 zielonych orzechów
• 400 g cukru
• 4 goździki
• 5 ziaren kawy
• 2 opakowania cukru waniliowego
• 1 cytryna
Umyte orzechy przekrój na połowę, cytrynę pokrój w plasterki. Cukier, goździki, ziarna kawy i cukry umieść w butelce, następnie dodaj pokrojoną w plastry cytrynę i orzechy, wszystko ze sobą dokładnie wymieszaj, wstrząśnij.
Gotową mieszankę wystaw w dobrze nasłonecznione miejsce na czterdzieści dni. Od czasu do czasu potrząsaj butelką, by rozpuścić cukry. Po upływie czterdziestu dni wystarczy, że odcedzisz i likier jest gotowy do spożycia.