Korzystnie wpływają na zdrowie i urodę, a głowa przestanie boleć: Zacznij zbierać zielone orzechy.

Wspomaga gojenie ran, redukuje blizny jak i odświeża wygląd skóry.

Składniki:

• 7 zielonych orzechów,
• 2 marchewki,
• oliwa z oliwek (bądź jakakolwiek inna oliwa)

Przygotowanie:

Orzechy poćwiartuj nożem, na tarce zetrzyj marchewki, może być na dużych oczkach. Poćwiartowane orzechy i startą marchewkę włóż do butelki i zalej oliwą. Szczelnie zamknij butelkę, gotową mieszankę wystaw w słoneczne miejsce na miesiąc.

Tak przygotowany olejek pomaga tez przy leczeniu łuszczycy, zmarszczkach, egzemie i wypryskach, a także przy opryszczce.

Miód z zielonych orzechów

Kolejne pozytywne działanie orzechów na nasze zdrowie, gdzie pomaga przy anemii, złej morfologii krwi, chorobach układu oddechowego (najbardziej przy zapaleniu oskrzeli), bólach gardła oraz niedoczynności tarczycy.

Składniki:

• 40 zielonych orzechów
• 1/2 l miodu

Przygotowanie:

Wszystkie orzechy pokrój w ćwiartki i przenieś do szklanego, dużego zamykanego naczynia lub do słoika. Zielone, pokrojone orzechy zalej miodem, szczelnie zamknij słoik i odstaw na czterdzieści dni w ciemne miejsce, na przykład do piwnicy czy spiżarni. Spożywaj jedną łyżeczkę rano, na pusty żołądek.

Likier z zielonych orzechów

error: Treść zabezpieczona !!