Zielone orzechy i ich jeszcze młode liście były od dawna używane przy wytwarzaniu produktów, które korzystnie wpływały na poprawę zdrowia i urody. W tym artykule podpowiemy co możesz zrobić z niedojrzałych orzechów i jak je wykorzystać, dowiesz się również o ich właściwościach, o których zapewne nie miałeś pojęcia.
Warto wiedzieć, że zielone orzechy to źródło witaminy C, wzmacniają nasz układ odpornościowy i detoksykują nasz organizm. Wpływają pozytywnie na nasze zdrowie, działają przeciw zmęczeniu i wspomaga przy depresji.
Wzmacniają wątrobę i żołądek, oczyszczają krew, błonę śluzową przełyku i wspomagają wydalanie metali ciężkich. Dodatkowo odtruwają organizm, pomagają przy bólu głowy i problemach menstruacyjnych.
Na wzmocnienie cebulek włosów, jak i zmniejszenie łupieżu dobry wpływ ma olejek z zielonych orzechów, natomiast maska z zielonych orzechów korzystnie wpływa na cerę, odnawiając, nadając jej młody wygląd, a także i odświeżając zmęczoną skórę. Młode, zielone orzechy nadają się także do spożycia jako dodatek do mięsa, czy składnik do sałatek warzywnych oraz owocowych.