Już nie kupuję majonezu w sklepie, robię go w domu bez jajek i octu w 1 minutę – Dziękuję siostrze za przepis.

Majonez ten ma naprawdę doskonały smak i oprócz sałatki nadaje się również jako dressing do ulubionych słonych przysmaków.

Składniki:

  • 2 łyżki mąki lnianej
  • 125 ml oleju kokosowego (lub innego)
  • 60 ml wody
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1,5 łyżki musztardy
  • sól, pieprz i cukier do smaku

Przygotowanie:

Do garnka wsypać mąkę lnianą, dolać wody i podgrzać na małym ogniu. Gdy masa stanie się gęsta zdejmujemy garnek z płomienia. Gdy mąka ostygnie do temperatury pokojowej, dodaj sól, pieprz i cukier do smaku. Wymieszaj mikserem i stopniowo dodawaj olej. Otrzymujemy gładki sos. Następnie dodaj sok z cytryny i musztardę. Na koniec posmakujemy i dodamy więcej soli lub cukru, w zależności od tego, czego nam brakuje.

Smacznego!

Czytaj dalej

error: Treść zabezpieczona !!