Już nie kupuję majonezu w sklepie, robię go w domu bez jajek i octu w 1 minutę – Dziękuję siostrze za przepis.

Przygotuj domowy substytut majonezu bez jajek i octu. Jest zdrowszy, a jednocześnie smaczny jak sklepowy majonez!

Składniki:

  • 150 ml mleka
  • 300 ml oleju słonecznikowego
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • sól
  • musztarda do smaku
  • cukier do smaku
  • opcjonalnie: pietruszka

Majonez ze sklepu jest stosunkowo drogi, a także zawiera konserwanty i sztuczne barwniki.

Przełącz się na zdrowszą wersję i zastąp zakupiony majonez tym pysznym domowym sosem. Nie zawiera surowych jajek ani octu i nie zawiera konserwantów.

Procedura jest śmiesznie prosta, więc zdecydowanie warto spróbować. Będziesz mile zaskoczony jego smakiem.

Ten domowy sos nadaje się do sałatek, a także do różnych potraw smażonych, kanapek i tym podobnych.

Przygotowanie:

W misce wymieszaj mleko i olej. Mieszaj blenderem, trzymając mikser na dnie pojemnika przez pierwsze kilka sekund.  Dodaj sok z cytryny, musztardę, cukier i sól. Mieszaj, aż sos będzie gęsty i zwarty.

Możesz dodać suszoną lub posiekaną pietruszkę. Gdy sos będzie gotowy, przełóż go do czystego, suchego szklanego pojemnika i przechowuj w lodówce.

WSKAZÓWKA: Sprawdź datę ważności mleka użytego w sosie i zużyj sosu przed tą datą. Wszystko gotowe. Możesz go podawać z ulubionymi potrawami.

Drugi przepis: Majonez z kwaśnej śmietany

error: Treść zabezpieczona !!