Już nie kupuję majonezu w sklepie, robię go w domu bez jajek i octu w 1 minutę – Dziękuję siostrze za przepis.

Doskonały lekki majonez domowej roboty, który z pewnością przyda się podczas przygotowywania świątecznej sałatki. Jednak oprócz świetnego smaku ma jeszcze jedną zaletę, w porównaniu z zakupionym majonezem jest znacznie bardziej dietetyczny, dzięki czemu można sobie na niego pozwolić bez obaw o „świąteczne” kilogramy. Dobrze komponuje się z wieloma sałatkami, ale można go również użyć jako dressingu do mięs lub ryb.

Składniki:

  • 1 szklanka kwaśnej śmietany o niższej zawartości tłuszczu
  • 1 mała cebula
  • 1 ogórek konserwowy
  • 1 łyżka oliwy / oleju ryżowego (lub słonecznikowego)
  • 1 łyżka marynowanego ogórka
  • 1 łyżeczka musztardy
  • szczypta soli i czarnego pieprzu

Przygotowanie:
Zetrzyj ogórek i cebulę, a następnie włóż je do blendera razem z pozostałymi składnikami. Mieszamy na gładką masę i możemy od razu użyć.

Przechowujemy w lodówce.

Fit majonez według trenera

error: Treść zabezpieczona !!