Odkąd mam te przepisy na sałatki marchewkowe – stale chudnę. Jem nawet po 22.00 i nie boję się że przytyję

Składniki:

  • marchewki: 1-2 średnie sztuki
  • kapusta biała: ćwierć główki
  • olej lub oliwa z oliwek: 1 łyżka
  • do smaku: sól, starta cebula, czarny pieprz

Wykonanie:

Posiekaj drobno kapustę. Można lekko posolić. Odstawić. Na tarce z grubymi oczkami zetrzyj umyte i obrane marchewki. Posiekaj drobno cebulę (nie jest konieczne jej dodanie). Wymieszaj sałatkę. Dodaj pieprz i sól. Na końcu wmieszaj łyżkę oleju. Smacznego.

Surówka ze słodkiej marchewki z rodzynkami

Składniki:

  • marchewki: 2 średnie sztuki
  • rodzynki: 100 gram
  • miód: 1 łyżka
  • wyciśnięty sok z cytryny: 1 łyżka
  • jogurt naturalny: 100 gram
  • szczypta cynamonu

Rodzynki wsyp do miseczki. Zalej wrzątkiem na 5-10 minut. Umyte i obrane marchewki zetrzyj na tarce z drobnymi oczkami. Przygotuj sos: w miseczce wymieszaj: miód, sok z cytryny, cynamon. Na końcu dodaj jogurt.

Do startych marchewek dodaj odsączone rodzynki. Całość polej sosem i dokładnie wymieszaj. Sałatkę odstaw w chłodne miejsce na 15 minut. Gotowe.

Francuska surówka

error: Treść zabezpieczona !!