Domowe kruche rurki z włoskim kremem: Nie kupuj ciasta francuskiego, ten przepis nie ma konkurencji.

Z mąki, tłuszczu i kwaśnej śmietany wyrobić gładkie ciasto. Zawiń w folię i wstaw do lodówki na kilka godzin. Rurki smarujemy i zaczynamy od „nawlekania” ciasta, które kroimy w paski o grubości około 2 mm.

Wszystkie rurki posmaruj roztrzepanym jajkiem i upiecz w rozgrzanym piekarniku. Piecz przez 12-15 minut w zależności od wielkości tuby, aż będą pięknie złociste. Pozostaw na chwilę do ostygnięcia, a następnie ostrożnie wyciągnij rurki z rurek, uważaj, ciasto będzie kruche.

Ubij białka ze 120 g cukru na sztywną pianę. Zagotuj 240 g cukru z wodą na kuchence (dodaj wodę tylko w celu zanurzenia cukru) do temperatury 115-120°C.

error: Treść zabezpieczona !!