Domowe kruche rurki z włoskim kremem: Nie kupuj ciasta francuskiego, ten przepis nie ma konkurencji.

Doskonałe domowe rurki z kremem, które szybko przygotujesz i pięknie wyróżnią się na świątecznym stole. Oczywiście można je również przygotować z klasycznego ciasta francuskiego, ale przepis, który dziś wam przedstawiam, jest jeszcze lepszy.

Rurki wykonane są z fantastycznego i szybkiego kruchego ciasta z kwaśnej śmietany. Dodatkowo wypełnione są włoskim kremem, który jest łatwiejszy od naturalnego i smakuje jeszcze pyszniej niż klasyka. Dodatkowo doskonale trzyma swój kształt.

Składniki:

Ciasto:

  • 380 g mąki pszennej + do posypania
  • 250 g masła
  • 200 g kwaśnej śmietany
  • 1 jajko

Włoski krem:

  • 150 g białka jajka (ok. 5 szt.)
  • 120 g cukru pudru
  • 240 g cukru z kaszy manny
  • woda

Przygotowanie:

Z mąki, tłuszczu i kwaśnej śmietany wyrobić gładkie ciasto. Zawiń w folię i wstaw do lodówki na kilka godzin. Rurki smarujemy i zaczynamy od „nawlekania” ciasta, które kroimy w paski o grubości około 2 mm.

Wszystkie rurki posmaruj roztrzepanym jajkiem i upiecz w rozgrzanym piekarniku. Piecz przez 12-15 minut w zależności od wielkości tuby, aż będą pięknie złociste. Pozostaw na chwilę do ostygnięcia, a następnie ostrożnie wyciągnij rurki z rurek, uważaj, ciasto będzie kruche.

Ubij białka ze 120 g cukru na sztywną pianę. Zagotuj 240 g cukru z wodą na kuchence (dodaj wodę tylko w celu zanurzenia cukru) do temperatury 115-120°C.

Roztopiony cukier powoli wlewaj do ubitych białek, w trakcie wsypywania masy nie przerywaj ubijania. Przed napełnieniem włóż krem na chwilę do lodówki, wtedy lepiej z nim pracować.

Włóż krem do rękawa cukierniczego i napełnij rurki z obu stron tak, aby krem był  na całej długości.

Napełnione rurki włóż do lodówki. Przed podaniem posyp cukrem pudrem. Życzymy smacznego! 🙂

error: Treść zabezpieczona !!