Te wysoko przetworzone produkty bardzo często zawierają dodatek azotynu sodu (E250). Jest to konserwant i zarazem barwnik, który gwarantuje utrzymanie świeżości produktu i jego ładnego wyglądu. Naukowcy sądzą, że może być jedną z przyczyn występowania nowotworów jelit.
Napoje tego typu bogate są w poprawiające ich smak substancje słodzące oraz konserwanty. To właśnie ich dodatek powoduje, że spożycie dwóch szklanek napojów tygodniowo, może zwiększać ryzyko zachorowania na raka trzustki dwukrotnie.
Dziś już wszyscy są świadomi, że jedzenie tego typu przyczynia się do problemów trawiennych i jest główną przyczyną plagi otyłości i cukrzycy, z jaką obecnie mierzy się ludzkość.
Warto także wiedzieć, że ze względu na dużą ilość tłuszczów i węglowodanów, w jakie bogata jest tego typu żywność, regularne jej spożywanie predysponuje do problemów z sercem, wątrobą, a także do miażdżycy i chorób nowotworowych. Aby odsunąć od siebie ryzyko zachorowania na nowotwór, trzeba pamiętać czym są dobre nawyki żywieniowe i wprowadzać je w codzienną dietę.