Organizm Ci za to podziękuje. Patogeny nowotworów – najbardziej niebezpieczne produkty dla organizmu, których nie warto spożywać.

Nowotwory to obecnie główna przyczyna zgonów na świecie, a liczba osób cierpiących z ich powodu z każdym rokiem rośnie.

Lista czynników predysponujących do ich wystąpienia jest równie długa, jak lista ich typów. Do najważniejszych zalicza się aspekty genetyczne, hormonalne, biologiczne, a także narażenie na działanie rakotwórczych czynników chemicznych i fizycznych.

Onkolodzy wykazali, że również to co spożywamy ma znaczący wpływ na występowanie chorób nowotworowych. Oto lista produktów, które ze względu na ich rakotwórczy wpływ, najlepiej wyeliminować ze swojej diety:

Alkohol

Według WHO, alkohol to najważniejsza, zaraz po papierosach, przyczyna zapadania na nowotwory. Osoby regularnie go spożywające lub nawet nadużywające najczęściej zapadają na raki układu pokarmowego, głównie żołądka, jelit czy wątroby.

Przyczyną tego stanu jest etanol, który w organizmie metabolizuje się do aldehydowego kwasu octowego. Uszkadza on komórki, zwiększając ich podatność na procesy nowotworowe.

Sól

Wykazano, że osoby nadmiernie ją spożywające, narażają się na możliwość gromadzenia się chloru w organizmie. Może to dwukrotnie zwiększać ryzyko wystąpienia nowotworu żołądka.

Wędliny i kiełbasy

Te wysoko przetworzone produkty bardzo często zawierają dodatek azotynu sodu (E250). Jest to konserwant i zarazem barwnik, który gwarantuje utrzymanie świeżości produktu i jego ładnego wyglądu. Naukowcy sądzą, że może być jedną z przyczyn występowania nowotworów jelit.

Gazowane napoje słodzone

Napoje tego typu bogate są w poprawiające ich smak substancje słodzące oraz konserwanty. To właśnie ich dodatek powoduje, że spożycie dwóch szklanek napojów tygodniowo, może zwiększać ryzyko zachorowania na raka trzustki dwukrotnie.

Fast food

Dziś już wszyscy są świadomi, że jedzenie tego typu przyczynia się do problemów trawiennych i jest główną przyczyną plagi otyłości i cukrzycy, z jaką obecnie mierzy się ludzkość.

Warto także wiedzieć, że ze względu na dużą ilość tłuszczów i węglowodanów, w jakie bogata jest tego typu żywność, regularne jej spożywanie predysponuje do problemów z sercem, wątrobą, a także do miażdżycy i chorób nowotworowych. Aby odsunąć od siebie ryzyko zachorowania na nowotwór, trzeba pamiętać czym są dobre nawyki żywieniowe i wprowadzać je w codzienną dietę.

Aktywny tryb życia i dobre zdrowie to najlepsze co możesz dla siebie zrobić. Pamiętaj, udostępnij ten artykuł, aby twoi znajomi również skorzystali z naszych rad!

error: Treść zabezpieczona !!