Nasi dziadkowie już pokolenia temu wiedzieli, jak wartościowy dla zdrowia jest sok z buraków. Poza powszechnie znanym zastosowaniem jako antybiotyk, doskonale sprawdza się także jako specyfik na wątrobę.
Potrafi skutecznie oczyścić ją z toksyn, wspomóc usuwanie substancji zawartych w lekach (szczególnie przeciwbólowych) czy po prostu usprawnić pracę tego narządu w ciele człowieka. Istnieje wiele suplementów przeznaczonych do zwalczania dolegliwości wątrobowych, niemniej jednak, tak naprawdę wystarczą tylko trzy składniki, aby przygotować domowy specyfik dorównujący skutecznością suplementom pochodzącym z apteki.
Nie wolno jednocześnie zapominać, że jeśli dolegliwości są bardzo silne i utrudniają normalne życie, to koniecznym jest, aby zasięgnąć porady lekarskiej. Domowy napój buraczany nie jest bowiem w stanie zastąpić konwencjonalnych metod leczenia.
Przepis na preparat wspierający funkcjonowanie wątroby
Do przygotowania tej receptury niezbędne będą:
- dwie szklanki wody
- jedna trzecia szklanek rodzynek
- szklanka posiekanych buraków
- sok z jednej cytryny
Sposób przyrządzenia:
Dwie szklanki wody wlać do rondelka i doprowadzić do wrzenia. Gdy woda zacznie się gotować należy dodać do niej rodzynki sułtańskie i buraczki pokrojone w półksiężyce. Ważne, aby palnik pod garnkiem wyłączyć od razu po tym, jak woda zawrze.
Całość należy przykryć pokrywką i odstawić na minimum czterdzieści pięć minut (maksymalnie zaś na godzinę). Gdy mieszanina wystygnie za pomocą blendera można zmienić jej konsystencję na bardziej jednorodną i zagęszczoną. Dobrym rozwiązaniem jest także dodanie do buraków z rodzynkami soku ze świeżo wyciśniętej cytryny.
Jak dozować ten preparat?
Zaleca się, aby dawkę 150 ml spożywać dwa razy w ciągu dnia (na czczo oraz tuż przed obiadem) przez siedem do dziesięciu dni. Po tym czasie mieszaninę należy odstawić na dwa tygodnie i powtórzyć kurację w razie potrzeby.
Przepis na mieszankę buraczaną wspierającą leczenie anemii, obniżanie ciśnienia tętniczego krwi oraz okres menopauzy
Nadciśnienie tętnicze to podstępna i groźna choroba układu krążenia. Aby wspomóc jej leczenie warto spożywać mieszankę czerwonych buraków i dobrej jakości miodu. W tym celu sok z warzywa w proporcji 1:1 należy wymieszać z miodem (najlepiej wielokwiatowym) i spożywać łyżeczkę takiej mieszanki przed każdym posiłkiem.
Anemia to schorzenie wiążące się między innymi z niedoborem żelaza. Buraki to istna skarbnica tego pierwiastka, toteż warto je spożywać w przypadku niedokrwistości. Najprostszym, a zarazem najlepszym przepisem jest połączenie szklanki octu jabłkowego i trzech łyżek soku buraczanego.
Taki duet należy przyjmować około pół godziny przed posiłkiem. A co z dolegliwościami związanymi z menopauzą? Tutaj z pomocą przychodzi sok z buraków rozcieńczony 1:1 z przegotowaną wodą, który dozuje się w ilości łyżeczki przed posiłkiem.
Na co jeszcze pozytywnie wpływa sok z buraczków czerwonych?
Dzięki wysokiej zawartości żelaza oraz innych wartościowych pierwiastków sok z buraków stanowi wspaniałe remedium na wiele chorób. Idealnie sprawdzi się dla osób borykających się ze schorzeniami narządu wzroku, z grzybicami (w tym nawet dróg oddechowych) czy intensywnymi bólami głowy.
Mało osób wie, że buraki pozytywnie wpływają na produkcję hemoglobiny w ludzkim ciele (stąd właśnie bierze się niebotyczna skuteczność w leczeniu niedokrwistości). Kolejną płaszczyzną, na której spisują się te warzywa jest wspomaganie leczenia miażdżycy.
Ciemnoróżowy sok buraka znacząco poprawia elastyczność tętnic, żył i naczyń krwionośnych. Dzięki sporej zawartości jodu poprawia funkcjonowanie tarczycy. Podsumowując, buraki to niezwykle wartościowe bulwy. Mają słodki, charakterystyczny smak i równie intensywny w kolorze sok. Warzywa te obfitują w witaminę C, E, magnez, żelazo, cynk oraz potas.