Zaskoczę Cię tym przepisem na pieczeń. Sekretem jest jeden składnik.

Prosty sos z ogórkiem kiszonym może przenieść Twoje danie na inny wymiar.

Może niektórym wydawać się zwyczajny i mdły. Kiedy jednak sami ugotujemy go w domu, szczerze i smacznie, odkrywamy cud prostego sosu z ogórkiem kiszonym. Podajemy z knedlami lub z ryżem.

Składniki

  • 600 g polędwicy wołowej
  • 150 g boczku wędzonego
  • kawałek smalcu
  • 1-2 cebule
  • 2 łyżki mąki zwykłej
  • 4 pikle
  • 2 łyżeczki pełnotłustej musztardy
  • sól
  • pieprz
  • 600 ml bulionu wołowego (lub wody)
  • kawałek masła

Proces przygotowania

Mięso oczyszczamy, myjemy, suszymy i nakłuwamy połową podanej ilości boczku. Drobno posiekaj cebulę. Doprawiamy solą i pieprzem i smażymy na głębokim tłuszczu na rozgrzanym smalcu, aż zrumieni się ze wszystkich stron. Odłóż mięso na bok i podsmaż cebulę w naczyniu do pieczenia na złoty kolor.

Dodać mąkę i usmażyć ciemniejszą zasmażkę. Dodać musztardę i zalać bulionem lub wodą. Dodać mięso i delikatnie dusić pod przykryciem. Sprawdzamy podczas procesu duszenia. W razie potrzeby ponownie dodać bulion lub wodę. (Na tym etapie można używać wolnowaru i gotować w nim.)

W rondlu podsmażamy pozostały boczek pokrojony w kostkę, dodajemy pokrojone ogórki i krótko podsmażamy. Miękkie mięso wyjąć, pokroić na pojedyncze porcje, a sok z mięsa przecedzić przez drobne sito do rondelka z boczkiem i ogórkiem. Niech się krótko zagotuje. Doprawić solą w razie potrzeby i zmiękczyć kawałkiem świeżego masła. Podawane z ryżem lub kluskami.

error: Treść zabezpieczona !!