Może niektórym wydawać się zwyczajny i mdły. Kiedy jednak sami ugotujemy go w domu, szczerze i smacznie, odkrywamy cud prostego sosu z ogórkiem kiszonym. Podajemy z knedlami lub z ryżem.
Mięso oczyszczamy, myjemy, suszymy i nakłuwamy połową podanej ilości boczku. Drobno posiekaj cebulę. Doprawiamy solą i pieprzem i smażymy na głębokim tłuszczu na rozgrzanym smalcu, aż zrumieni się ze wszystkich stron. Odłóż mięso na bok i podsmaż cebulę w naczyniu do pieczenia na złoty kolor.
Dodać mąkę i usmażyć ciemniejszą zasmażkę. Dodać musztardę i zalać bulionem lub wodą. Dodać mięso i delikatnie dusić pod przykryciem. Sprawdzamy podczas procesu duszenia. W razie potrzeby ponownie dodać bulion lub wodę. (Na tym etapie można używać wolnowaru i gotować w nim.)
W rondlu podsmażamy pozostały boczek pokrojony w kostkę, dodajemy pokrojone ogórki i krótko podsmażamy. Miękkie mięso wyjąć, pokroić na pojedyncze porcje, a sok z mięsa przecedzić przez drobne sito do rondelka z boczkiem i ogórkiem. Niech się krótko zagotuje. Doprawić solą w razie potrzeby i zmiękczyć kawałkiem świeżego masła. Podawane z ryżem lub kluskami.