Z 2 jajek, 3 jabłek i budyniu upiekłam najsmaczniejsze ciasto pod słońcem: Oto przepis.

Doskonały przepis na niezwykłą szarlotkę, jestem przekonana że Twoje kubki smakowe oszaleją z rozkoszy! Pachnie jak piernik, jest niezwykle soczysta i smaczna. A czekoladowa polewa perfekcyjnie dopełni smak tego obłędnego deseru!

Potrzebujesz:

  • 2 jabłka
  • 3 jajka
  • 350 g mąki
  • 150 g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 100-120 ml mleka
  • 100 ml oleju
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżka budyniu czekoladowego
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 łyżeczki przyprawy do piernika

Polewa:

  • 100 g czekolady mlecznej
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • kawałek masła

Przygotowanie:

Zamiast przypraw do piernika możesz dodać więcej kakao lub cynamonu.

Mąkę wymieszaj z cukrami, kakao, proszkiem, przyprawami i budyniem. Dodaj starte jabłka na tarce o grubych oczkach, jajka, mleko, olej i majonez. Wszystko dokładnie wymieszaj i wylej na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (26 × 36 cm).

Piecz w piekarniku nagrzanym do 190 ° C. około 25-30 minut. W międzyczasie w kąpieli wodnej rozpuść czekoladę z masłem. Śmietanę wymieszaj z rozpuszczoną czekoladą. Poczekaj niech ciasto ostygnie. Polej polewą na wierzchu i pozwól je stwardnieć. Życzę smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!