Malwa to roślina, która nie tylko świetnie wygląda, ale także i ma sporo cennych właściwości i korzyści zdrowotnych.

Z rośliny można przygotować herbatę o leczniczym zastosowaniu czy wywar do użytków zewnętrznych. Kwiaty rośliny można wykorzystać jako składnik sałatek i innych, gotowanych potraw.

Herbata z malwy – zastosowanie wewnętrzne

Składniki:

  • 1 łyżka suszonych kwiatów malwy
  • 250 ml wody
  • sitko do herbaty

Przygotowanie:

Suszone kwiaty rośliny należy przełożyć do sitka i zalać wrzątkiem. Całość zaparza się przez około 12-14 minut. Pije się ciepłą herbatę. W przypadku silniejszych dolegliwości należy pić herbatę do trzech razy dziennie.

Malwa – zewnętrzne wykorzystanie

Liście rośliny się kroi, a następnie uzyskany sok rozciera się bezpośrednio na ranę lub obszar dotknięty zmianami chorobowymi. Śluz z rośliny przyspieszy gojenie rany, a także ją oczyści i zdezynfekuje.

Czytaj dalej

error: Treść zabezpieczona !!