Malwa to roślina, która nie tylko świetnie wygląda, ale także i ma sporo cennych właściwości i korzyści zdrowotnych.

To roślina, która zawiera w sobie korzystny śluz, który spożyty zapobiega i tworzy warstwę ochronną na dolegliwości i podrażnienia spowodowane kaszlem i bólem gardła. Liście, łodyżki, kwiaty czy owoce są spożywane na surowo, mogą być także gotowane, duszone czy pieczone.

Zdrowotne właściwości malwy:

  1. Silne, pozytywne działanie na układ odpornościowy człowieka, polecana przy objawach grypy czy nieżyciu nosa.
  2. Działa detoksykując i antyseptycznie.
  3. Jest dobra na działanie układu pokarmowego, oczyszcza jelita i żołądek, pomocna przy wzdęciach i biegunkach.
  4. Ma właściwości oczyszczające drogi moczowe i nerki.
  5. Pomaga usunąć z organizmu toksyczne substancje, oczyszcza wątrobę i przyspiesza jej działanie i regenerację.
  6. Pomaga na stany zapalne w jamie ustnej i górnych dróg oddechowych. Ma pozytywne działanie na kaszel, gdyż rozpuszcza śluz.
  7. Oczyszcza, leczy i dezynfekuje rany, dodatkowo przyspiesza ich gojenie. Usuwa także obrzęki, swędzenie, łagodzi podrażnienia i oparzenia.
  8. Świetnie sobie radzi jako środek do płukania gardła, jamy ustnej i krtani przy infekcji bakteryjnej czy wirusowej.
  9. Śluz, który występuje w roślinie, jest dobrym środkiem na złagodzenie podrażnień błony śluzowej przewodu pokarmowego po spożyciu silnych, szkodliwych substancji lub leków.

Używanie malwy – nasza porada

error: Treść zabezpieczona !!