Udka z kurczaka nigdy nie smakowały lepiej – Prosty posiłek, który Ci się nie znudzi.

Udka z kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i włożyć do miski.

Posyp czerwoną papryką, solą i dobrze rozsmaruj. W osobnej misce przygotuj marynatę. Wlej olej, sos sojowy, dodaj 3 łyżki miodu, czarny pieprz, zmiażdżony czosnek i wszystko dobrze wymieszaj. Gotową marynatę wylewamy na udka, smarujemy, przykrywamy talerzem i wstawiamy do lodówki na 20 minut do zamarynowania.

Ziemniaki obrać , pokroić w grubsze kawałki i ułożyć na dnie miski lub naczynia do pieczenia. Sól, zalej niewielką ilością wody i piecz przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 190°C. Blachę przykrywamy papierem do pieczenia i kładziemy na niej udka. Pieczemy 40 minut w piekarniku nagrzanym do 190°C.

Na patelnię wlej trochę oleju i włóż obrane ząbki czosnku, które smażymy przez 1 minutę. Dodaj cebulę pokrojoną w półpierścienie i podsmaż, następnie dodaj czosnek. Smaż pokrojone w plasterki pieczarki na cebuli do miękkości. Posolić, doprawić, a następnie ułożyć na ziemniakach.

W osobnej misce wymieszaj jajko z papryką, śmietaną i tartym twardym serem. Ułóż tę mieszankę na ziemniakach i pieczarkach, wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez kolejne 20 – 25 minut. Teraz natrzyj udka resztą marynaty i piecz przez kolejne 10 minut w temperaturze 180°C. Wszystko gotowe.

Życzymy smacznego!

Czytaj dalej

error: Treść zabezpieczona !!