Łatwy przepis na bułeczki serowe – Nikt nie robi lepszych. Tak przygotowała je moja babcia.

Gotowe ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką lub folią spożywczą i odłożyć w ciepłe miejsce na 30 minut.

Po zalecanym czasie należy ponownie zagnieść ciasto i podzielić na 20 kawałków. Każdy element uformować w kulkę.

Twardy ser pokroić w 2 centymetrową kostkę i do każdej kulki włożyć po jednym kawałku. Bułeczki ponownie uformować w kulki i rozłożyć na blasze pokrytej papierem do pieczenia.

Ponownie odstaw bułeczki, tym razem na 20 minut (pamiętaj żeby delikatnie przykryć je folią lub ściereczką kuchenną).

W tym czasie ubić pozostałe żółtko. Nagrzać piekarnik do 220 stopni.

Na koniec wystarczy posmarować bułeczki żółtkiem, posypać ulubionymi ziarnami (np. sezamem) i włożyć do piekarnika.

Bułeczki serowe należy piec przez 15-20 minut. Smacznego!

Ser z powodzeniem możesz zastąpić jajkiem ze szczypiorkiem lub mięsnym nadzieniem.

Czytaj dalej

error: Treść zabezpieczona !!