Najpierw zajmujemy się kapustą – myjemy, odcinamy łodygę i usuwamy górne liście. Następnie wkładamy główkę do garnka z gotującą się wodą i czekamy, aż liście zmiękną i staną się elastyczne. Wyciągamy je i studzimy.
W oczekiwaniu na ostygnięcie liści kroimy czosnek, boczek i cebulę w kosteczkę. Na patelnię wykładamy boczek, później dorzucamy cebulę z czosnkiem i smażymy około dziesięciu minut.
Ziemniaki obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Kładziemy je na sicie, by pozbyć się całego płynu lub wyciskamy go rękami.
Umieszczamy ziemniaki w misce i dodajemy do niego usmażony boczek i mielone mięso. Jest to także moment na dodanie przypraw wedle uznania. Po wymieszaniu całości wlewamy jeszcze olej roślinny.
Zaczynamy zwijanie gołąbków – zawijamy nadzienie do środka liścia, wcześniej pamiętając o usunięciu grubej części łodygi. Kolejnym etapem jest podsmażenie z obu stron każdego gołąbka na oleju. Pozostaje teraz już tylko duszenie w kotle albo pieczenie w piekarniku. Zdecydowanie częściej wybiera się opcję gotowania – należy robić to przez 45 minut pod przykryciem, dodając do smaku liście laurowe i ziele angielskie.