Jakie to smaczne: Poniżej przepis na pyszne gołąbki oraz propozycje zmiany podstawowych składników.

Gołąbki są często przygotowywane przez nas nie tylko na różne okazje, ale także na co dzień.

Mimo że są przez nas uwielbiane, ich tradycyjna wersja może się z czasem znudzić. Wystarczy jednak zamienić jeden z głównych składników – ryż – a całe danie okaże się nie do poznania. Może warto również sprawdzić, jak smakują gołąbki z samym mięsem?

Czym zastąpić ryż w gołąbkach?

W pierwszym momencie pomysł spróbowania gołąbków bez ryżu wydaje się być nietrafiony – czy to nadal będą gołąbki? Jednak eksperymentowanie z nadzieniem potrafi przynieść zaskakujące rezultaty.

W odpowiednio przygotowaną kapustę zawiniemy aromatyczne nadzienie, jednak tym razem zastąpimy ryż ziemniakami. Jeśli dodatkowo zdecydujemy się na podmienienie białej kapusty na kapustę pekińską, danie będzie zupełnie różniło się od przygotowywanych tradycyjnie gołąbków.

Czego potrzebujemy?

  • 1200 g kapusty;
  • 500 g ziemniaków;
  • 270 g boczku;
  • 130 g mielonego mięsa;
  • 2 ząbki czosnku;
  • jedna cebula;
  • olej roślinny;
  • przyprawy (sól, pieprz, liść laurowy, słodka papryka, natka pietruszki, oregano, ziele angielskie).

Sposób przygotowania

error: Treść zabezpieczona !!