Zmagasz się z kaszlem palacza – Rozwija się u Ciebie przeziębienie i nie możesz sobie sam z tym poradzić – Mamy sprawdzony przepis.

  • kilka plasterków imbiru (wg indywidualnych preferencji; najlepiej max. 3)
  • 200 g cebuli;
  • 1 łyżka kurkumy;
  • miód – wg uznania (do smaku)
  • 2 szklanki wody (około 0,5l)

Proces przygotowania syropu

Gotujemy wodę. Gdy woda zacznie wrzeć, dodajemy do niej resztę wymienionych składników (cebulę – w plasterkach, kurkumę, imbir – najlepiej zetrzeć). Zostawiamy na małym ogniu przez maksymalnie kwadrans. Po upływie tego czasu należy zostawić syrop do wystygnięcia.

Miód dodajemy gdy temperatura spadnie na tyle, że sam syrop jest co najmniej letni. Gdy miód się rozpuści, proces przygotowania można uznać za zakończony. Samą “miksturę” należy trzymać w lodówce, używając jej co najmniej przez 7 dni. Dawkowanie: dwie łyżki rano (na czczo!) oraz taką samą ilość przed udaniem się na spoczynek.

Chętni mogą również dodać cytrynę – wzmocni pozytywne działanie syropu. Życzymy udanej kuracji!

Czytaj dalej

error: Treść zabezpieczona !!