Zmagasz się z kaszlem palacza – Rozwija się u Ciebie przeziębienie i nie możesz sobie sam z tym poradzić – Mamy sprawdzony przepis.

Najlepsze rozwiązanie, które pomoże Ci pozbyć się kaszlu i oczyścić płuca – nawet, jeśli palisz nałogowo!

Cebula z miodem i kurkumą sprawi, że ochronisz się przed niechcianą chorobą lub szybciej wyzdrowiejesz. Sprawdź jeden z najstarszych sposobów na chroniczny kaszel i przeziębienie.

O czym mowa?

O łączeniu naturalnych składników, które występując razem zyskują właściwości lecznicze. Syrop na bazie tych produktów pomaga uporać się z następującymi dolegliwościami:

  • oczyszczanie dróg oddechowych oraz płuc palaczy;
  • oczyszczenie płuc i oskrzeli osób niepalących, ale dbających o swoje zdrowie;
  • dobroczynny wpływ na odporność organizmu (zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym);
  • działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne oraz przeciwzapalne;
  • oraz oczywiście skutecznie łagodzi uporczywy kaszel (już po 1 dniu)

Co należy przygotować – opis składników

Wystarczą jedynie trzy ogólnodostępne składniki: cebula, imbir oraz kurkuma.

Cebula wspomaga tworzenie się śluzu, dzięki czemu kaszląc skutecznie oczyszczamy nasze płuca z zanieczyszczeń. Ponadto wykazuje silne działanie przeciwnowotworowe. Od dawna jest składnikiem domowych receptur na dolegliwości. Samo zdrowie!

Imbir – nieprzypadkowo wspominany zaraz po cebuli. Podobnie jak ona wykazuje silne właściwości antynowotworowe. Szczególnie przyda się palaczom ze względu na wspomaganie regeneracji zniszczonych płuc – łagodzi stany zapalne i pozytywnie wpływa na komórki organizmu.

Kurkuma stanowi bogactwo witamin, minerałów, składników odżywczych. Ta niepozorna wschodnia przyprawa pozwala ochronić się przed wszelkiego rodzaju wirusami i bakteriami.

Składniki

  • kilka plasterków imbiru (wg indywidualnych preferencji; najlepiej max. 3)
  • 200 g cebuli;
  • 1 łyżka kurkumy;
  • miód – wg uznania (do smaku)
  • 2 szklanki wody (około 0,5l)

Proces przygotowania syropu

Gotujemy wodę. Gdy woda zacznie wrzeć, dodajemy do niej resztę wymienionych składników (cebulę – w plasterkach, kurkumę, imbir – najlepiej zetrzeć). Zostawiamy na małym ogniu przez maksymalnie kwadrans. Po upływie tego czasu należy zostawić syrop do wystygnięcia.

Miód dodajemy gdy temperatura spadnie na tyle, że sam syrop jest co najmniej letni. Gdy miód się rozpuści, proces przygotowania można uznać za zakończony. Samą “miksturę” należy trzymać w lodówce, używając jej co najmniej przez 7 dni. Dawkowanie: dwie łyżki rano (na czczo!) oraz taką samą ilość przed udaniem się na spoczynek.

Chętni mogą również dodać cytrynę – wzmocni pozytywne działanie syropu. Życzymy udanej kuracji!

error: Treść zabezpieczona !!