Patent ten otrzymałam od mojej mamy. Przepis na kotlety mielone z twarogiem, które nie wymagają smażenia na patelni.

Wymieszaj bułkę tartą z wodą i odstaw do nasiąknięcia. W misce połącz mięso mielone, twaróg, jajka i startą cebulę z rozgniecionym czosnkiem. Doprawić potrawę solą i pieprzem. Połączyć masę twarogowo-mięsną z namoczoną bułką tartą.

Piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Z masy mięsnej uformować średniej wielkości placki. Ułóż je na blasze do pieczenia. W zależności od wielkości kotletów czas pieczenia będzie wynosił od 30 do 40 minut. Przygotować sos podczas pieczenia

Podstawa sosu beszamelowego jest taka sama, tzn. w rondelku roztapiasz masło. Dodajesz do niego mąkę i pozwalasz jej zbrązowieć. Ciągle mieszaj, aby się nie przypaliła. Gdy masło nabierze złotobrązowego koloru, dodaj śmietanę i zagotowaną wodę. Mieszaj, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.

Do mieszania polecam używać trzepaczki. Sos jest gotowy, gdy zgęstnieje i zacznie wrzeć. Można podawać z sosem tzatziki, ryżem, kaszą lub tradycyjnie z ziemniakami, sosem i tartymi burakami. Smacznego!

Czytaj dalej

error: Treść zabezpieczona !!