Masz ochotę na nowe danie z kurczakiem – Poniżej przedstawiamy przepis na pyszne i pełnowartościowe filety z dodatkiem warzyw.

Znudził Ci się zwykły kurczak? Poniżej znajdziesz przepis na potrawę z użyciem tego najzdrowszego rodzaju mięsa, w całkowicie nowej odsłonie!

Warstwa warzyw ze śmietaną i aromatyczną kompozycją przypraw oraz roztopiony, okrywający całość ciągnący się żółty ser sprawiają, że mięso jest soczyste, niesamowicie miękkie i pachnie przecudownie.

Dodatkowymi atutami tego przepisu jest to, że danie jest niezwykle proste w przygotowaniu, nie wymaga spędzenia przy gotowaniu dużej ilości czasu, a przy tym jest zaskakujące, bardzo ciekawe i oryginalne (Twoi bliscy na pewno będą pod wrażeniem!) – a przede wszystkim – tanie!

Potrzebne do przygotowania potrawy składniki:

  • filet z kurczaka – 3 szt.
  • kwaśna śmietana – 3 łyżeczki
  • twardy żółty ser – 150 g
  • marchewka – 1 szt.
  • cebula – 1 szt.
  • ogórek konserwowy – 4 szt.
  • czosnek – 3 ząbki
  • czosnek w proszku, olej słonecznikowy, koperek, pieprz czarny mielony, sól – do smaku

Sposób przyrządzenia:

Każdy z kawałków mięsa przekrój wzdłuż i przykryj folią spożywczą.

Przypraw filety z obu stron, nacierając je solą, pieprzem i sproszkowanym czosnkiem. Tak przygotowane mięso przełóż na blaszkę wyłożoną pergaminem.

Pokrój warzywa – cebulę na krążki i następnie na ćwiartki, a marchewkę i ogórki konserwowe zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

Podsmaż na patelni na niewielkiej ilości oleju słonecznikowego, dodając przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, pieprz oraz śmietanę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.

Mieszankę warzywną wyłóż na kawałkach kurczaka.

Piecz w piekarniku w 200 stopniach Celsjusza przez 15 minut.

Po tym czasie posyp danie startym serem i piecz jeszcze przez około 10 minut.

Na koniec, całość posyp koperkiem. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!