Wymieszaj dokładnie jajko, 250 g śmietany i 150 g cukru. Dodawaj stopniowo przesianą mąkę z proszkiem. Zagnieć ciasto i włóż je do lodówki na ok. godzinę.
Podziel ciasto na 6 równych części. Każdą rozwałkuj na placek o grubości ok. 2-3 mm. Każdy placek posmaruj dwiema łyżkami zmielonych śliwek, rodzynek lub moreli. Podziel nadzienia tak, by całe zużyć. Zwiń placki w rulony.
Ułóż ruloniki na wysmarowanej tłuszczem blasze do pieczenia. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz ok. 15-20 minut. W międzyczasie ubij słodką śmietanę z pozostałym cukrem.
Gdy upieczone rulony lekko ostygną, pokrój je na kawałki o długości ok. 3 cm. Formę do pieczenia wyłóż folią spożywczą i posmaruj 3 łyżkami bitej śmietany. Ułóż pionowo warstwę nadziewanych rulonów. Posmaruj je śmietaną. Analogicznie ułóż jeszcze 2 warstwy ruloników.