Nie przegap przepisu na ciasto „Zgniły pień” – zaskocz gości tym przepysznym efektownym ciastem.

Nazwa tego ciasta może zniechęcać, jednak zupełnie niepotrzebnie.

Ten wypiek posmakuje nawet osobom, które nie przepadają za suszonymi owocami. Nie tylko pięknie i oryginalnie wygląda, ale też doskonale smakuje. Gorąco polecam ten przepis!

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g kwaśnej śmietany
  • 500 ml śmietany do ubijania
  • 350 g cukru
  • Jajko
  • Po 150 g: rodzynek, suszonych moreli, suszonych śliwek
  • 50 g orzechów włoskich

Przygotowanie:

Wymieszaj dokładnie jajko, 250 g śmietany i 150 g cukru. Dodawaj stopniowo przesianą mąkę z proszkiem. Zagnieć ciasto i włóż je do lodówki na ok. godzinę.

Każdy rodzaj suszonych owoców umieść w osobnej misce, zalej wrzątkiem i zostaw na 15 minut. Zblenduj każde owoce osobno, dodając po 25 g cukru.

Podziel ciasto na 6 równych części. Każdą rozwałkuj na placek o grubości ok. 2-3 mm. Każdy placek posmaruj dwiema łyżkami zmielonych śliwek, rodzynek lub moreli. Podziel nadzienia tak, by całe zużyć. Zwiń placki w rulony.

Ułóż ruloniki na wysmarowanej tłuszczem blasze do pieczenia. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz ok. 15-20 minut. W międzyczasie ubij słodką śmietanę z pozostałym cukrem.

Gdy upieczone rulony lekko ostygną, pokrój je na kawałki o długości ok. 3 cm. Formę do pieczenia wyłóż folią spożywczą i posmaruj 3 łyżkami bitej śmietany. Ułóż pionowo warstwę nadziewanych rulonów. Posmaruj je śmietaną. Analogicznie ułóż jeszcze 2 warstwy ruloników.

Gotowe ciasto włóż do lodówki na 8-10 godzin.

Udekoruj posiekanymi orzechami włoskimi. Możesz również ozdobić ciasto kremem czekoladowym, kakao itp. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!