Lepszy niż lody. Przepis na najlepszy deser, jaki próbowałam. Robię prawie co każdy weekend .

Najpierw przygotuj biszkopt. Rób to ubijając mikserem jajka z cukrem. Czynność ta powinna trwać około dziesięciu minut przy ustawionym na najwyższe obroty sprzęcie.

Kiedy powstanie puszysta piana dodaj sól, cukier wanilinowy i starannie wymieszaj całość. Kolejnym krokiem jest wymieszanie mąki z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Należy przesiewać to do miski stopniowo, mieszając delikatnie od dołu do góry. Dwie łyżeczki ciasta wymieszaj z woda, wylej to przy brzegu miski i ponownie wymieszaj w tym samym kierunku, czyli od dołu do góry.

Teraz przygotuj blachę.

Wyłóż ją starannie papierem do pieczenia i natłuść delikatnie masłem. Następnie umieść w niej ciasto wylewając je ostrożnie, po czym wyrównaj całość. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni.

Gdy będzie gotowy, wsadź do niego blachę z ciastem i piecz około piętnaście minut,. Miej na uwadze, że każdy piekarnik działa nieco inaczej więc musisz go „wyczuć”, nikt inny nie zna bowiem swojego sprzętu tak jak właściciel.

Po upływie kwadransa sprawdź za pomocą wykałaczki czy biszkopt jest gotowy. Jeżeli tak, pozostaw go do ostygnięcia. Gdy jego temperatura nieco spadnie, przekrój go na pół.

Jeżeli krawędzie tego wymagają, obetnij je aby były równe. W formie o kształcie kwadratu umieść połowę biszkopta i przykryj ją papierem do pieczenia bądź folią.

Nadszedł czas na przygotowanie nadzienia.

error: Treść zabezpieczona !!