Zupa „Boski Smak” – Od wczoraj każdy się zajada w moim domu. Szybka i prosta w wykonaniu

Jeśli jesteś amatorem pysznych zup, które są szybie i łatwe w przygotowaniu, a przy okazji smakują obłędnie, koniecznie wypróbuj ten przepis w sam raz na chłodniejsze dni!

Potrzebujesz do realizacji tego przepisu tylko kilku składników, które każdy ma w lodówce. ZUpa jest idealną propozycją na jesienne dni, bo rozgrzewa wspaniale!

Składniki

  • 500 g żeberek wieprzowych
  • 200 g ziemniaków
  • 200 g serka topionego
  • 100 g zielonego groszku( świeżego lub mrożonego)
  • 2 łyżki ryżu
  • marchewka 1 szt.
  • cebula 1 szt.
  • liść laurowy 1 szt.
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • ulubione zioła do smaku
  • olej roślinny lub oliwa

Przygotowanie

Żeberka należy umyć i włożyć do garnka i zalać je 2,5 l wody i gotować przez 40 minut. Następnie należy obrać ziemniaki i pokroić je w drobną kostkę. Marchewkę należy obrać i zetrzeć na tarce, cebulkę obrać i pokroić na drobną kostkę.

Ser topiony pokroić także w drobną kosteczkę. Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju wrzucamy pokrojoną cebulkę, szklimy, potem dodajemy  marchewkę i smażymy ok. 2 minut.

Ugotowane mięso wyciągamy z garnka, oddzielamy kości od mięsa, kroimy mięso na małe kawałki. Do gotującego się bulionu dodajemy ziemniaki i umyty ryż. Gotujemy przez 15 minut. Następnie dodajemy do garnka groszek i mięso.  Zagotowujemy całość.

Na koniec dodajemy do zupy pokrojony ser, przyprawy, posiekane zioła, liść laurowy. Zagotowujemy wszystkie składniki razem i mieszamy zupę. Następnie wyłączamy gotową zupę i odstawiamy na kilka minut. Po tym czasie możemy podawać gotową zupę.

Pożywna zupa będzie świetnie smakować z chrupiącą bułeczką lub pajdą świeżego chleba. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!