Najsmaczniejsze ziemniaki z cebulką: Wskazówki jak przygotować ziemniaki na patelni.

Przygotuj to niezwykle proste danie w domu, które świetnie sprawdzi się na przykład na śniadanie. Rewelacyjne ziemniaki z cebulą i papryką zapiekane na patelni.

Składniki:

  • 5 czerwono-brązowych ziemniaków
  • 1/4 dużej cebuli
  • sól dla smaku
  • zmielony czarny pieprz
  • cebula w proszku (opcjonalnie)
  • pieprz mielony
  • suszona pietruszka
  • tymianek
  • 3 łyżki oleju roślinnego (lub więcej w razie potrzeby)
  • 2 łyżki niesolonego masła
  • 3 łyżki wody

Przygotowanie:

Umyj i obierz ziemniaki. Pokrój je w cienkie plasterki i włóż do miski z wodą.

Cebulę pokroić w plasterki. Wlej olej do głębokiej patelni i dodaj masło.

Mieszaj na dużym ogniu, aż masło się rozpuści. Obniżamy temperaturę i wkładamy plastry ziemniaków, które wcześniej odsączyliśmy.

Dodaj czarny pieprz, mielony pieprz i cebulę w proszku. Następnie posolić miksturę, dodać tymianek, natkę pietruszki i dokładnie wymieszać.

Przykryj patelnię pokrywką i gotuj przez około 5 minut. Po upływie tego czasu dodać cebulę i wszystko razem wymieszać.

Ponownie przykrywamy i dalej gotujemy na małym ogniu. Gdy ziemniaki będą miękkie, dodać jeszcze trochę soli, wlać trochę wody i wymieszać.

Dodaj trochę więcej pietruszki, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez około 5 do 10 minut. Możemy podawać.

Życzymy smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!