Ziemniaki obrać, pokroić na mniejsze kawałki i gotować do miękkości w osolonej wodzie. Mięso mielone przełożyć do miski, posolić, doprawić i wymieszać z posiekaną natką pietruszki. Dodaj 1 jajko i wszystko razem wymieszaj.
Gotowane ziemniaki rozcieramy na puree, solimy, doprawiamy, mieszamy z tartym serem, a gdy mamy zwartą masę, formujemy z niej średniej wielkości naleśniki, które napełniamy masą mięsną i formujemy w bułki.
Wbijamy jajko do miski, mieszamy ze śmietaną, czerwonym mielonym pieprzem, mąką i wszystko ubijamy widelcem. Wsyp bułkę tartą do drugiej miski i zacznij obtaczać roladki ziemniaczane najpierw w jajku, a następnie w bułce tartej .
Następnie smażymy je z obu stron na gorącym oleju i układamy na ręcznikach papierowych, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podawać np. z sałatką warzywną.