Przepis idealny dla zabieganych: Zawiń ziemniaki w mięso mielone – pyszny obiad raz dwa na stole:.

Szybkie i smaczne danie, do którego wystarczy kilka powszechnie dostępnych składników. Wypróbuj już dziś, a przekonasz się, że pokocha je cała rodzina!

Składniki:

  • 600 g ziemniaków
  • 300 g mięsa mielonego
  • sól, pieprz czarny mielony do smaku
  • pietruszka
  • 1 jajko
  • 100 g sera żółtego w kostce
  • bułka tarta
  • 1 jajko
  • 20 ml słodkiej śmietanki
  • 2 łyżeczki papryki
  • 2 łyżki mąki
  • olej

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać, pokroić na mniejsze kawałki i gotować do miękkości w osolonej wodzie. Mięso mielone przełożyć do miski, posolić, doprawić i wymieszać z posiekaną natką pietruszki. Dodaj 1 jajko i wszystko razem wymieszaj.

Gotowane ziemniaki rozcieramy na puree, solimy, doprawiamy, mieszamy z tartym serem, a gdy mamy zwartą masę, formujemy z niej średniej wielkości naleśniki, które napełniamy masą mięsną i formujemy w bułki.

Wbijamy jajko do miski, mieszamy ze śmietaną, czerwonym mielonym pieprzem, mąką i wszystko ubijamy widelcem. Wsyp bułkę tartą do drugiej miski i zacznij obtaczać roladki ziemniaczane najpierw w jajku, a następnie w bułce tartej .

Następnie smażymy je z obu stron na gorącym oleju i układamy na ręcznikach papierowych, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podawać np. z sałatką warzywną.

error: Treść zabezpieczona !!