Ziemniaczane naleśniki – nigdy nie jadłam lepszych. Lepsze niż zwykłe. Sprawdzony przepis

Uwielbiasz naleśniki? A czy próbowałeś kiedykolwiek naleśniki z ziemniaków?

Jeśli nie, to nawet nie wiesz co tracisz! Jest to wisienka na torcie dla osób, które nie lubią dużo eksperymentować w kuchni, a jednak chcą zjeść coś smacznego i nowego.

Potrzebne składniki:

  • 4-5 ziemniaków
  • 3 jajka
  • 250-300 g mąki pszennej
  • 5 łyżek oleju słonecznikowego
  • 1 łyżka cukru
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 250-300 ml mleka
  • zioła do smaku
  • sól wedle uznania

Naszym pierwszym krokiem w kuchni będzie obranie ziemniaków, umycie ich i pokrojenie każdego na 4 kawałki. Ziemniaki wkładamy do garnka, zalewamy odą, solimy i czekamy, aż będą miękkie.

Kiedy ziemniaki są gotowe wyłączamy ogień pod garnkiem i czekamy, aż ostygną. Po upływie kilku chwil za pomocą blendera lub miksera rozrabiamy ziemniaki razem z wodą, w której się gotowały, aż uzyskamy papkowatą masę.

Do powstałej masy dodajemy obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, jajka, mleko i mąkę. Wszystko razem dokładnie mieszamy, aby w masie nie zostały niepotrzebne grudki.

Następnie dodajemy olej słonecznikowy i 1 łyżkę soli. Masę mieszamy ponownie i zostawiamy w takiej postaci na 25-30 minut. Po upływie tego czasu rozgrzewamy patelnię z olejem roślinnym i smażymy na niej cienkie naleśniki.

Możemy posypać je ulubionymi ziołami, np. koperkiem. Pamiętajmy, że naleśniki z ziemniaków są bardzo delikatne, dlatego przy obracaniu bądź bardzo ostrożny!

Naleśniki wyłóż na talerz i gotowe! Życzymy smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!