Zrobiło wrażenie na moich gościach: Zepsuty Kikut – niebiańskie ciasto zaskakuje swoim smakiem.

Zepsuty kikut – niebiańskie ciasto

Placek o tak zaskakującej nazwie musi być wyjątkowy i smaczny. Aby to sprawdzić wystarczy przetestować ten nowy przepis we własnej kuchni. Ten specjał nie wymaga dużego nakładu pracy a odwdzięczy się na pewno wyjątkowym smakiem.

Prosty przepis na placek

W pierwszej kolejności zajmiemy się pieczeniem. Oto składniki:

  • dwa jajka,
  • jedna szklanka cukru,
  • jedna szklanka dżemu,
  • jedna szklanka kefiru,
  • dwie łyżeczki sody,
  • dwie szklanki mąki.

Jajka i cukier ubijamy dokładnie trzepaczką w misce, oraz dodajemy resztę składników, czyli dżem, kefir, sodę i mąkę. Ciasto należy dokładnie wymieszać, tak aby konsystencją przypominało gęstą śmietanę.

Przygotuj blachę z wysokimi brzegami, posmaruj olejem i wylej na nią ciasto. Włóż do nagrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 180 stopni C przez ok. 25 minut. Po upieczeniu i ostygnięciu ciasto należy przekroić wzdłuż na cztery części, tak aby powstały oddzielne placki.

Słodkie, śmietankowe nadzienie

Aby przygotować nadzienie, należy wziąć pół litra kwaśnej śmietany i wymieszać z ok. połową szklanki cukru. Po dokładnym wymieszaniu, gdy cukier się całkowicie roztopi, można już przełożyć ciasta. Teraz została tylko dowolna dekoracja, np. polewą czekoladową z pokruszonymi orzechami lub cukrem pudrem i borówkami.

Ciasto jest niesamowicie delikatne i pyszne, oraz wspaniale się prezentuje. Nigdy czegoś takiego nie jedliście!

error: Treść zabezpieczona !!