Placek o tak zaskakującej nazwie musi być wyjątkowy i smaczny. Aby to sprawdzić wystarczy przetestować ten nowy przepis we własnej kuchni. Ten specjał nie wymaga dużego nakładu pracy a odwdzięczy się na pewno wyjątkowym smakiem.
W pierwszej kolejności zajmiemy się pieczeniem. Oto składniki:
Jajka i cukier ubijamy dokładnie trzepaczką w misce, oraz dodajemy resztę składników, czyli dżem, kefir, sodę i mąkę. Ciasto należy dokładnie wymieszać, tak aby konsystencją przypominało gęstą śmietanę.
Przygotuj blachę z wysokimi brzegami, posmaruj olejem i wylej na nią ciasto. Włóż do nagrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 180 stopni C przez ok. 25 minut. Po upieczeniu i ostygnięciu ciasto należy przekroić wzdłuż na cztery części, tak aby powstały oddzielne placki.
Aby przygotować nadzienie, należy wziąć pół litra kwaśnej śmietany i wymieszać z ok. połową szklanki cukru. Po dokładnym wymieszaniu, gdy cukier się całkowicie roztopi, można już przełożyć ciasta. Teraz została tylko dowolna dekoracja, np. polewą czekoladową z pokruszonymi orzechami lub cukrem pudrem i borówkami.