Ułóż wszystko na blasze do pieczenia i masz niesamowicie smaczny obiad: Pieczone żeberka z kapustą i ziemniakami.
Przygotuj niepowtarzalny obiad w domu, jak z warsztatu królewskiego szefa kuchni, a następnego dnia będziesz się ślinić. Połączenie pieczonych żeberek, kapusty i ziemniaków z przyprawami przeniesie Cię na niebiańskie wyżyny.
Składniki:
- 1,5 kg żeberek wieprzowych (można też użyć wołowego lub jagnięcego)
- 4 duże cebule
- 1 łyżeczka mieszanki przypraw
- 1,5 łyżeczki kolendry (można też użyć mielonej)
- 2 łyżeczki soli
- 1,5 łyżki sosu Worcestershire (można zastąpić octem balsamicznym)
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- liście kapusty
- Oliwa z oliwek
- trochę soli
- bazylia
- wędzona papryka
- 5 ziemniaków
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 3 gałązki rozmarynu
- 80 ml oliwy z oliwek
- 3-4 ząbki czosnku
- pietruszka
Przygotowanie:
Usuń srebrną skórę z żeber, pokrój na porcje i umieść w głębokiej misce. Cebulę kroimy w plasterki i dodajemy do mięsa.
Zmiel mieszankę przypraw i kolendry w moździerzu. Wsyp przyprawy do miski i dodaj sól.
Następnie dodaj sos Worcestershire, majonez i wszystko dokładnie wymieszaj rękami. Dodać oliwę z oliwek i ponownie wymieszać rękoma.
Miskę przykryć i odstawić na 2 godziny (u nas żeberka wołowe i jagnięce marynujemy 5-8 godzin). Posmaruj blachę do pieczenia oliwą z oliwek i rozłóż na niej obrane liście kapusty (odciąć twarde łodygi) w dwóch warstwach.
Posolić liście, posypać bazylią i mielonym pieprzem. Ułóż żeberka na liściach.
Blachę wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika i piec 70-80 minut. Wskazówka: jeśli żeberka zaczną się palić, przykryj je folią aluminiową.
Obrane i umyte ziemniaki pokroić w kostkę. Dodaj sól i sodę oczyszczoną do garnka z wrzącą wodą i wymieszaj.
Następnie włóż ziemniaki do wody, przykryj pokrywką i gotuj przez 7-10 minut, aż zmiękną. Dodaj posiekany rozmaryn do gorącej oliwy z oliwek na patelni i smaż przez minutę, mieszając.
Dodać zmiażdżony czosnek, wymieszać i smażyć jeszcze minutę. Olej przecedzić przez sito do głębokiej miski (nie wyrzucać przypraw).
Ugotowane ziemniaki przełożyć do miski z olejem, wymieszać i rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy je w temperaturze 200-220°C, aż powstanie skórka (10-20 minut w zależności od temperatury).
W trakcie pieczenia żeberka obrócić raz i piec ziemniaki przez 5 minut w temperaturze 220°C. Upieczone ziemniaki posypać rozmarynem, czosnkiem i natką pietruszki.