Ułóż wszystko na blasze do pieczenia i masz niesamowicie smaczny obiad: Pieczone żeberka z kapustą i ziemniakami.

Przygotuj niepowtarzalny obiad w domu, jak z warsztatu królewskiego szefa kuchni, a następnego dnia będziesz się ślinić. Połączenie pieczonych żeberek, kapusty i ziemniaków z przyprawami przeniesie Cię na niebiańskie wyżyny.

Składniki:

  • 1,5 kg żeberek wieprzowych (można też użyć wołowego lub jagnięcego)
  • 4 duże cebule
  • 1 łyżeczka mieszanki przypraw
  • 1,5 łyżeczki kolendry (można też użyć mielonej)
  • 2 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżki sosu Worcestershire (można zastąpić octem balsamicznym)
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • liście kapusty
  • Oliwa z oliwek
  • trochę soli
  • bazylia
  • wędzona papryka
  • 5 ziemniaków
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3 gałązki rozmarynu
  • 80 ml oliwy z oliwek
  • 3-4 ząbki czosnku
  • pietruszka

Przygotowanie:

Usuń srebrną skórę z żeber, pokrój na porcje i umieść w głębokiej misce. Cebulę kroimy w plasterki i dodajemy do mięsa.

Zmiel mieszankę przypraw i kolendry w moździerzu. Wsyp przyprawy do miski i dodaj sól.

Następnie dodaj sos Worcestershire, majonez i wszystko dokładnie wymieszaj rękami. Dodać oliwę z oliwek i ponownie wymieszać rękoma.

Miskę przykryć i odstawić na 2 godziny (u nas żeberka wołowe i jagnięce marynujemy 5-8 godzin). Posmaruj blachę do pieczenia oliwą z oliwek i rozłóż na niej obrane liście kapusty (odciąć twarde łodygi) w dwóch warstwach.

Posolić liście, posypać bazylią i mielonym pieprzem. Ułóż żeberka na liściach.

Blachę wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika i piec 70-80 minut. Wskazówka: jeśli żeberka zaczną się palić, przykryj je folią aluminiową.

Obrane i umyte ziemniaki pokroić w kostkę. Dodaj sól i sodę oczyszczoną do garnka z wrzącą wodą i wymieszaj.

Następnie włóż ziemniaki do wody, przykryj pokrywką i gotuj przez 7-10 minut, aż zmiękną. Dodaj posiekany rozmaryn do gorącej oliwy z oliwek na patelni i smaż przez minutę, mieszając.

Dodać zmiażdżony czosnek, wymieszać i smażyć jeszcze minutę. Olej przecedzić przez sito do głębokiej miski (nie wyrzucać przypraw).

Ugotowane ziemniaki przełożyć do miski z olejem, wymieszać i rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy je w temperaturze 200-220°C, aż powstanie skórka (10-20 minut w zależności od temperatury).

W trakcie pieczenia żeberka obrócić raz i piec ziemniaki przez 5 minut w temperaturze 220°C. Upieczone ziemniaki posypać rozmarynem, czosnkiem i natką pietruszki.

Żeberka podawaj z pieczonymi ziemniakami i kapustą. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!