Zdrowa sałatka na bazie kapusty. Spróbuj a nie będziesz mógł obejść się smakiem.

Każdy z nas lubi sałatki.

Czasem brakuje nam już pomysłu na nowe pyszności. Przygotowaliśmy dla Was kilka inspiracji na sałatki, które skradną Wasze serca.

Sałatka z jabłkiem oraz kukurydzą

Składniki:

  • 400 g kapusty;
  • 100 g jabłka zielonego;
  • 1 ogórek zielony;
  • kukurydza;
  • 10 ml soku z cytryny;
  • sól, pieprz do smaku;
  • posiekany koperek;
  • 3-4 łyżki jogurtu/śmietany.

Przygotowanie:

Wybierz najładniejsze warzywa i je umyj. Wszystkie warzywa i owoce możesz umieszczać w jednej misce lub naczyniu. Kapustę możesz pokroić nożem albo zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ogórka pokrój w drobną kostkę – ewentualnie zetrzyj go na tarce o grubych oczkach.

Jabłko obrane ze skóry, pokrój w kostkę/zetrzyj na tarce i od razu skrop sokiem z cytryny (to spowoduje, że jabłko nie ściemnieje). Posiekany koperek i przyprawy dodaj do miski. Dodaj jogurt lub śmietanę. Na końcu dodaj kukurydzę. Całość dokładnie wymieszaj. Gotowe!

Sałatka z kolendrą i jajkami

Składniki:

  • 400 g kapusty;
  • posiekana kolendra i koperek;
  • 4 ugotowane jajka na twardo;
  • pieprz, sól do smaku;
  • 3 łyżki śmietany lub jogurtu;
  • 2 łyżki oliwy z oliwek (nie oleju!);
  • 1 – 2 łyżeczki musztardy.

Przygotowanie:

Wszystko przygotowujemy w jednej misce/naczyniu. Pokrój kapustę i ogórka – możesz zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do miski wrzuć też posiekaną kolendrę i koperek. Ugotowane jajka dzielimy na białka i żółtka. Żółtka i białka zetrzyj na tarce – tak będzie wygodniej.

Białka wrzuć do miski z kapustą. Żółtka przełóż do osobnej misce – tam zrobisz sos. Do nich dodaj musztardę, oliwę i śmietanę. Tak zrobiony sos wrzuć do pozostałych składników i wymieszaj. Gotowe!

Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!