Czasem brakuje nam już pomysłu na nowe pyszności. Przygotowaliśmy dla Was kilka inspiracji na sałatki, które skradną Wasze serca.
Wybierz najładniejsze warzywa i je umyj. Wszystkie warzywa i owoce możesz umieszczać w jednej misce lub naczyniu. Kapustę możesz pokroić nożem albo zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ogórka pokrój w drobną kostkę – ewentualnie zetrzyj go na tarce o grubych oczkach.
Jabłko obrane ze skóry, pokrój w kostkę/zetrzyj na tarce i od razu skrop sokiem z cytryny (to spowoduje, że jabłko nie ściemnieje). Posiekany koperek i przyprawy dodaj do miski. Dodaj jogurt lub śmietanę. Na końcu dodaj kukurydzę. Całość dokładnie wymieszaj. Gotowe!
Wszystko przygotowujemy w jednej misce/naczyniu. Pokrój kapustę i ogórka – możesz zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do miski wrzuć też posiekaną kolendrę i koperek. Ugotowane jajka dzielimy na białka i żółtka. Żółtka i białka zetrzyj na tarce – tak będzie wygodniej.
Białka wrzuć do miski z kapustą. Żółtka przełóż do osobnej misce – tam zrobisz sos. Do nich dodaj musztardę, oliwę i śmietanę. Tak zrobiony sos wrzuć do pozostałych składników i wymieszaj. Gotowe!