Świeży koperek bez zamrażania – jak go przechowywać. Sposób, który zawsze używam.

Koper jest jednym z najpopularniejszych ziół w polskiej kuchni. Ceniony za swój unikatowy smak i aromat, dodawany jest do wielu potraw. Roślina ma jednak wiele innych cennych wartości, o których niewiele się mówi.

Koperek przede wszystkim pozytywnie wpływa na układ trawienny. Niweluje wzdęcia, łagodzi stany zapalne żołądka, ale też dobrze wpływa na krążenie czy problemy z bezsennością.

Roślina poprawia jednocześnie metabolizm, a u osób, które niechętnie sięgają po jedzenie – wzmaga apetyt. Warto zatem wzbogacać codzienne danie o kilka gałązek świeżej rośliny.

Poza wartościami zdrowotnymi, koperek znacząco polepsza walory smakowe potrawy i nadaje unikalnego aromatu.

Zazwyczaj większość mrozi koper, ale jest sposób, by zachować go w naturalnej, świeżej postaci. Wystarczy zastosować prosty sposób na jego przechowywanie.

Najważniejszym krokiem jest odpowiednie oczyszczenie rośliny, umycie i osuszenie. Warto też pozbyć się długich, grubych łodyg.

error: Treść zabezpieczona !!